Ciasto Pani Walewska

0 (0 ocen)

Ja i moja rodzina uwielbiamy to ciasto

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki mąki
    20 dag margaryny
    1/2 szklanki cukru
    4 żółtka
    łyżeczka proszku do pieczenia

    Piana na ciasto:
    4 białka
    szklanka cukru
    1 słoik powideł śliwkowych
    20 dag orzechów włoskich

    Masa budyniowa:
    0,5 l mleka
    3/4 szklanki cukru
    1 cukier waniliowy
    2 łyżki mąki pszennej
    1 budyń śmietankowy
    2 żółtka
    250 g masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Pani walewska Desery

Ciasto pani walewska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Na stolnicę wsypujemy mąkę, dodajemy żółtka, cukier, margarynę i proszek do pieczenia. Zagniatamy elastyczne ciasto, owijamy folią i wkładamy na 15 minut do zamrażalnika.Ciasto dzielimy na 2 części i rozwałkowujemy do dwóch blaszek wyścielonych papierem do pieczenia o wymiarach 36x24.
  • 2. Białka ubijamy na sztywną pianę pod koniec ubijania wsypujemy cukier. Na 1 blaszkę z ciastem wykładamy połowę powideł śliwkowych, na to wykładamy połowę piany z białek i posypujemy połową orzechów włoskich. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 180C. Pod sam koniec pieczenia 1 blaszki pozostałe składniki wykładamy w ten sam sposób na 2 drugą blaszkę i pieczemy.
  • 3. Masa budyniowa:1,5 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Żółtka ucieramy dodajemy mąkę, budyń i 1/2 szklanki mleka. Na wrzące mleko wlewamy masę żółtkową i gotujemy budyń i odstawiamy do ostygnięcia. Zimny budyń ucieramy z kostką masła. Placki przekładamy kremem.

Porady

Ubitą pianę z białek wykładamy na drugą blaszkę pod sam koniec pieczenia pierwszej , w przeciwnym razie piana może opaść na drugiej blaszce czekając na pieczenie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa budyniowa Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować