Pani Walewska

  • wyświetlono: 3451 |
  • dodany do książki kucharskiej: 11 |
  • polecenia: 1

Idealne eleganckie ciasto do popołudniowej kawy

karola89
  • 120min

Składniki

-Na blaty ciasta:
3szklanki mąki
5 żółtek
200 g margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół szklanki cukru pudru

- Na bezę:
5 białek
3/4 szklanki drobnego cukru
łyżka mąki ziemniaczanej

-Ponadto:
słoiczek niskosłodzonego dżemu
2 garści płatków migdałowych

- Na krem:
2 szklanki mleka
2 budynie śmietankowe lub waniliowe
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki cukru
kilka kropel aromatu do ciasta ( u mnie migdałowy)
200 g masła

Sposób przygotowania przepisu:

Pani Walewska

  • 1. Najpierw przygotowujemy blaty ciasta: Zagniatamy wszystkie składniki (tj, mąkę, żółtka, cukier, proszek do pieczenia i margarynę) i odstawiamy do lodówki.
  • 2. Gdy ciasto chłodzi się w lodówce, ubijamy białka na sztywno pod koniec dodając delikatnie cukier i mąkę ziemniaczaną.
  • 3. Dwie identyczne formy o wymiarach 25 na 33 cm wyścielamy papierem do pieczenia. Każdą z nich wylepiamy połową kruchego ciasta z lodówki, smarujemy obficie połową niskosłodzonym dżemem i na koniec wykładamy delikatnie bezę. Jeden z blatów należy posypać także płatkami migdałami, które będą świetną ozdobą gotowego ciasta.
    Oba blaty pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut. Gotowe blaty ciasta pozostawiamy w blaszkach do czasu, gdy wystygną.
  • 4. Teraz mamy czas, aby zająć się kremem. Jedną szklankę mleka wlewamy do dużego garna i zagotowujemy. W drugiej szklance mieszamy budynie, mąkę i cukier. Do gotującego się mleka wlewamy masę budyniową. Całość zagotowujemy, ciągle mieszając, uważając aby nie powstały grudki i odstawiamy do wystudzenia. W osobnym naczyniu ucieramy masło z dodatkiem ulubionego aromatu i dodajemy do niego po łyżce wystudzonej masy budyniowej. Gotowym kremem można przełożyć blaty ciasta.

Porady

Moim zdaniem najlepiej użyć dżemu wiśniowego lub z czarnej porzeczki, bo nada ciastu ładny kolor, a także wyostrzy smak.
Gdyby krem okazał się zbyt rzadki możecie poratować się dodaniem do niego odrobiny żelatyny rozpuszczonej w wodzie.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciekruche ciastomigdaly

Komentarze

Podobne przepisy

Pani Walewska

Dodane przez: kochampiec

Pani Walewska

Ciasta nie może zabraknąć w czasie...

Pani Walewska

Dodane przez: danusia19671

Pani Walewska

W moim domu wszyscy uwielbiają...

Pani Walewska

Dodane przez: asienka253

Pani Walewska

Ten przepis dostałam od koleżanki,...

Ciasto Pani Walewska

Dodane przez: Kinga11840

Pani Walewska

Pyszne kruche ciasto z bezą i kremem...

Pani Walewska

Dodane przez: anita78

Pani Walewska

Pyszne ciasto

Pani Walewska

Dodane przez: LIDECZKA

Pani Walewska

Wspaniałe kruche ciasto z bezą...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE