To wypiek kokosowy wywodzący się z państwa Samoa. Są to bułeczki przygotowane z dodatkiem mleczka kokosowego, które dodatkowo pieką się w mleczku kokosowym. Są lekkie i puszyste, a co najważniejsze pyszne
Więcej niż 10 osób
Składniki:
o CIASTO:
o 3 i ¾ szklanki mąki pszennej,
o ½ łyżeczki soli,
o ½ szklanki cukru (100g),
o ¼ szklanki mleka w proszku (30g),
o 1 opakowanie suszonych drożdży (7g),
o 3 łyżki ciepłej wody,
o 1 puszka mleczka kokosowego (400ml),
o 4 łyżki masła (60g),
o 1 duże jajko,
o DODATKOWO:
o 2-3 łyżki cukru na wierzch,
Pani popo – kokosowe bułeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W miseczce wymieszaj 3 łyżki ciepłej wody i drożdże. Drożdże odstaw pod przykryciem na 5 minut.
W rondelku umieść 1 szklankę mleczka kokosowego, masło, cukier i sól. Podgrzej do rozpuszczenia masła. Dodaj jajko i mleko w proszku i wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.
Do dużej miski wsyp mąkę. Dodaj rozczyn drożdżowy i masę maślano-jajeczną. Wymieszaj do połączenia składników. Następnie zagniataj ciasto przez około 12 minut aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto przykryj i odstaw do podrośnięcia na 1-2 godziny – do podwojenia objętości.
Duże okrągłe naczynie żaroodporne wysmaruj cienką warstwą masła (u mnie o średnicy 30cm).
Gdy ciasto podrośnie to odgazuj je i krótko wyrób. Podziel je na 12 równych części (po około 85g każda).
Z każdej części ciasta uformuj zgrabną kulkę. Kulki umieść w naczyniu zachowując odstępy.
Przykryj je i odstaw do ponownego podrośnięcia na 20 minut.
W tym czasie nagrzej piekarnik do 180 stopni.
Po tym czasie bułeczki polej po wierzchu równomiernie pozostałym mleczkiem kokosowym i oprósz cukrem.
Bułeczki piecz około 20-25 minut. Jedz je jeszcze ciepłe luz zimne.
Komentarze