Panga z jarzynami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Panga z jarzynami to prosty przepis na bardzo zdrowy i pożywny obiad. Jest lekkostrawny, bo ma mało kalorii, ale za to zawiera wiele wartościowych składników odżywczych.

Składniki:

  • Na 4 porcje:
    ● 4 płaty ryby panga (po ok. 150 g)
    ● sok z 1 cytryny
    ● 800 g małych ziemniaków
    ● 250 g marchewki
    ● 400 g zielonej fasolki szparagowej
    ● 8 łyżek bułki tartej
    ● 3 łyżki masła
    ● sól
    ● jajko
    ● mąka
    ● łyżka oliwy z oliwek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Panga z jarzynami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Panga z jarzynami 1. Rybę myjemy, osuszamy
    papierowym ręcznikiem, solimy
    i skrapiamy sokiem z cytryny. W osolonej wodzie gotujemy
    ziemniaki.
  • 2. Pokrojoną w talarki marchewkę
    oraz fasolkę szparagową
    bez końcówek również gotujemy
    na półtwardo w lekko
    osolonej wodzie.
  • 3. Rybę obtaczamy w mące,
    jajku i bułce tartej.
  • 4. Na patelni roztapiamy trzy
    łyżki masła. Smażymy rybę na
    złocistobrązowy kolor.
  • 5. Fasolkę, ziemniaki i marchewkę
    odcedzamy. Marchewkę
    mieszamy z oliwą i lekko
    dosalamy.
  • 6. Usmażoną rybę podajemy
    z ziemniakami posypanymi
    natką pietruszki lub koperkiem
    oraz z marchewką i fasolką
    szparagową.

Porady

● Ryba przed panierowaniem musi być całkowicie rozmrożona i sucha. W przeciwnym razie panierka nasiąknie wilgocią i będzie odpadać. ● Rybę kładziemy na bardzo gorącą patelnię z rozpuszczonym masłem. Wtedy będzie chrupiąca, a panierka nie przyklei się do naczynia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_04-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować