Panforte bez pieczenia

0 (0 ocen)

Panforte, to nic innego, jak piernik, który pochodzi Włoch. Ciasto jest szczególnie chętnie spożywane w okresie Bożonarodzeniowym. Ma specyficzny smak i konsystencję i składa się z dużej ilości miodu, bakali, orzechów, kakao i owoców. Jest po prostu przepyszne!

Składniki:

  • -1 szklanka orzechów włoskich
    -pół szklanki orzechów laskowych
    -pół szklanki orzechów nerkowca
    -200ml prawdziwego miodu (użyłam akacjowego)
    -100ml rozpuszczonego i ostudzonego oleju kokosowego
    -100g suszonych i posiekanych moreli bez dwutlenku siarki
    -70g prawdziwego kakao
    -40g mąki kokosowego

Panforte bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. -orzechy zalewamy wodą i moczymy całą noc
    -odlewamy wodę, suszymy i siekamy na większe kawałki
    -dodajemy resztę składników i całość zagniatamy (masa nie będzie zwarta)
    -blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy całą masę i przyklepujemy
    -wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy