Pancakes z twarogiem i bananem

4.5 (148 ocen)

  • 40 min

Są bardzo łatwe w przygotowaniu i niezwykle smaczne. Ciasto jest bardzo gęste, ale daje nałożyć się łyżką. Dojrzały banan i ser sprawia , że są lekko wilgotne i słodkie. Doskonałe na weekendowe śniadanie. Można podawać je z cukrem pudrem lub tradycyjnie z syropem klonowym, miodem czy czekoladą.

  • 40 min

Składniki:


  • SKŁADNIKI:(na 8 sztuk ; mała patelnia o średnicy 12 cm ; czas przygotowania i smażenia 40 minut)



    1 duże jajko
    2 łyżki cukru
    cukier wanilinowy
    1/2 łyżeczki sody
    1 łyżka masła
    150 ml mleka
    1 szklanka mąki
    100 g twarogu
    1 dobrze dojrzały banan
    szczypta soli
    ok. 2 łyżki oleju do smażenia




Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Desery Pancakes

Pancakes z twarogiem i bananem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypać wszystkie składniki sypkie, wymieszać. W drugiej misce roztrzepać jajko, dolać rozpuszczone masło i mleko. Stopniowo dodać składniki sypkie i dokładnie połączyć. Ciasto jest dość gęste, ale daje nałożyć się łyżką. W razie konieczności dolać troszkę mleka. Ser pokruszyć w palcach, banana pokroić w plasterki, dodać do ciasta i wymieszać. Odstawić na 15 minut aby odpoczęło.
  • 2. Małą patelnię rozgrzać i posmarować tłuszczem. Włożyć dwie łyżki ciasta, smażyć z obu stron. Placki ładnie rosną, mają ponad 1 cm grubości. Ułożyć na talerzyku jeden na drugim. Podać oddzielnie miód, syrop klonowy lub gorącą czekoladę.
    Mojej rodzinie smakowały i z cukrem pudrem.
    Smacznego;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować