Pancakes z jabłkami toffi

0 (0 ocen)

  • 30 min

Zapas jabłek składnia mnie ostatnio do wymyślania, jak je wykorzystać. Lubimy wszystkie placki, racuchy itd, więc dziś obiad było słodki i deserowy - bardzo delikatne placki po amerykańsku, czyli pancakes, podane z prażonymi jabłkami o smaku toffi. Polecam nie tylko dzieciom, które na pewno taki obi

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki na ok. 20 sztuk:
    1 szklanka mąki pszennej
    1, 5 pełnej łyżeczki proszku do pieczenia
    1,5 łyżki cukru pudru
    2 łyżki domowego cukru waniliowego
    szczypta soli
    1 szklanka mleka
    1 jajko
    30 g. masła, rozpuszczonego
    Jabłka toffi:
    3 dużej jabłka
    1 łyżka masła
    1 łyżeczka soku z cytryny
    1 pełna łyżka ciemnego cukru (może też być jasny)
    kilka łyżek słodkiej śmietanki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pancakes z jabłkami toffi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    Jabłka toffi: obrane jabłka kroję w małą kostkę. Rozgrzewam masło na patelni, wrzucam jabłka, mieszając smażę na średnim ogniu ok. 5 minut. Następnie dodaję cukier i sok z cytryny, mieszam aż do rozpuszczenia cukru. Zwiększam ogień i smażę jabłka kolejne 5 minut, a na koniec wlewam śmietankę i mieszając duszę kolejne 5 minut.
    Pancakes: łączę w jednej misce suche składniki (przesiewam przez sito), a drugiej trzepaczkę ubijam chwilę mleko z jajkiem i płynnym masłem.
    Zawartość obu misek łączę i mieszam trzepaczką do połączenia się.
    Rozgrzewam patelnię z nieprzywierającą powłoką i łyżką wlewam po porcji ciasta (moja rada: maksymalnie 3 placki na patelni, bo rosną i rozlewając się w trakcie smażenia). Smażę krótko z obu stron, pomagając sobie drewnianą łopatką przy przewracaniu.
    Podaję na gorąco z ciepłymi jabłkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować