Pancakes na mleku

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zapraszam serdecznie na leniwe, niedzielne śniadanie czyli pancakes z syropem klonowym i owocami

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
    2 duże jajka
    350 ml mleka
    80 g masła
    2-4 łyżki cukru pudru
    2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia

Pancakes na mleku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka lekko roztrzepujemy, dodajemy mleko, masło (wcześniej rozpuszczone i przestudzone), mieszamy np. rózgą kuchenną lub mikserem. Następnie przesiewamy mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz cukier. Mieszamy do połączenia składników.
  • 2. Na suchą nieprzywierającą patelnię wylewamy około 2 łyżek ciasta. Smażymy z obu stron, na lekko złoty kolor. Odwracamy w momencie, gdy na drugiej stronie placka pojawią się pęcherzyki.

Porady

Pancakes podajemy z syropem klonowym, miodem, ulubionymi owocami, dżemem lub polane czekoladą.

Komentarze

Podobne przepisy