Pancakes makowo- migdałowe

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Tak, tak, wiem- znowu placki, ale za to jakie! Dziś podzielę się przepisem na pyszne placki makowo- migdałowe na kefirze. Delikatne, wręcz aksamitne, z lekkim posmakiem migdału, idealne na śniadanie na ciepło, jak i na zimno. Pysznie komponują się z miodem, różnymi syropami, ale najlepiej smakują przełożone twarożkiem zmiksowanym z garścią mrożonych malin lub truskawek. Spróbujcie

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • – 1 jajko
    – 200ml kefiru
    – 100g mąki (u mnie 50g mąki owsianej i 50g mąki orkiszowej)
    – 20g maku (u mnie niebieski mielony)
    – 1 łyżka aromatu migdałowego
    – szczypta soli
    – 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    – słodzidło wg smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pancakes Placki

Pancakes makowo- migdałowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajko ubić ze szczyptą soli i słodzidłem, dodać kefir i aromat i wymieszać dokładnie rózgą kuchenną. Następnie dodać mak i proszek do pieczenia, wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na około 7-10 minut. Smażyć na suchej, mocno rozgrzanej, nieprzywierającej patelni, na małym ogniu z obu stron na rumiano. Podawać z ulubionymi dodatkami. Swoje placki przełożyłam twarogiem zmiksowanym z łyżką jogurtu i truskawkami. Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować