Pancakes

5 (166 ocen)

  • 15 min

Propozycja na śniadanie lub słodki obiad. Gdy je ładnie udekorujemy owocami wywołają uśmiech i zadowolenie bliskiej osoby.

  • 15 min

Składniki:

  • Na ciasto:
    1 jajko
    1 szkl. mleka
    3/4 szkl. mąki orkiszowej jasnej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka cukru pudru
    1/2 szkl. oleju, do smażenia

    Na sos malinowy:
    150 g malin, użyłam mrożone
    2-3 łyżki miodu

    Dekoracja (jadalna):
    1 banan
    1 jabłko
    1 pomarańcza
Wystaw ocenę:

5 (166 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pancakes - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto miksujemy na dosyć gęstą masę. Teflonową patelnię porządnie rozgrzewamy, wylewamy tyle oleju by dno było dobrze przykryte, smażymy placki o średnicy ok. 7 cm. Uważamy by ich nie spalić, możemy trochę zmniejszyć ogień.
  • 2. Maliny wrzucamy do garnuszka i tak długo podgrzewamy, pamietając o mieszaniu, aż się rozpadną, przecieramy przez sito, pestki wywalamy a do sosu dodajemy miodu.
  • 3. Na talerzu układamy dekoracyjnie kawałki owoców, na środku placki polane sosem malinowym, które najlepiej smakują na ciepło.

Porady

Do takich placków możemy wykorzystać każdego rodzaju owoce, mogą to być np. gruszki, winogrona, kiwi, melon, arbuz i inne.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować