Pancakes

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Wiem. Ameryki nie odkryłam. Pancakes na śniadanie... Niby nic niezwykłego. Chociaż...

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - jajka: 2 sztuki
    - mleko: 1.5 szklanki
    - masło (rozpuszczone, 75g): 0.75 grama
    - mąka pszenna: 2 szklanki
    - proszek do pieczenia: 3 łyżeczki
    - cukier puder (1/3 szklanki): 0.33 szklanki
    - sól: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placki

Pancakes - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pancakes 1. Te pancakes są miękkie, puszyste, naprawdę dobre. Można je jeść z przeróżnymi dodatkami - syropem klonowym (tak prawdziwie, po amerykańsku), z miodem, z ulubioną konfiturą, cukrem pudrem, świeżymi owocami... A ja proponuję pancakes z dodatkiem skórki pomarańczowej w syropie...
  • 2. Taką skórkę przygotowuję tak: z kilku pomarańczy obieram skórkę, ostrym nożem ścinam jej białą wewnętrzną część. Kroję ją na cieniutkie, długie paseczki. Wrzucam do rondelka, zasypuję cukrem, zalewam wodą i świeżym sokiem z pomarańczy. Na małym ogniu gotuję aż syrop zacznie gęstnieć. Czasami dodaję łyżkę spirytusu lub wódki (choć nie jest to konieczne). Gorącą przekładam do wyparzonych słoiczków, zakręcam, stawiam do góry dnem a po ostudzeniu przechowuję w lodówce.
  • 3. CIASTO na p a n c a k e s: jajka, mleko i rozpuszczone masło roztrzepać.
  • 4. Dodać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, cukier puder, sól. Zmiksować.
  • 5. Ciasto odstawić na 15 minut do lodówki.
  • 6. Naleśniki smażyć na suchej patelni teflonowej, bez dodatkowego tłuszczu, na średnim ogniu, aby ciasto ładnie wyrosło. Delikatnie przewracać na drugą stronę szeroką łopatką.
  • 7. Pancakes smażę na małej patelni o średnicy dna 15cm.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Amerykańska Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować