Pancakes

5 (150 ocen)

  • 25 min

Te sławne amerykańskie placuszki smakują i dużym i małym miłośnikom słodkich śniadań.

  • 25 min

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
    1 szklanka mleka (250 ml)
    2 jajka
    3 łyżki białego cukru
    1/4 łyżeczki soli
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    50 g masła
    1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
Wystaw ocenę:

5 (150 ocen)

Zobacz również:

Desery Pancakes Placki

Pancakes - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło roztapiamy w mikrofalówce lub rondelku, studzimy. Wszystkie pozostałe składniki wlewamy/wsypujemy do miski i ubijamy za pomocą robota lub ręcznej trzepaczki. Pod koniec ubijania dodajemy stopione masło. Wszystko ponownie miksujemy. Ciasto powinno mieć konsystencję kwaśnej śmietany. Łyżką nakładamy placuszki na patelnię (najlepiej teflonową) i pieczemy, bez tłuszczu z dwóch stron na złoty kolor. Układamy na talerzu i polewamy syropem klonowym lub miodem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Miód

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować