Panna cotta

0 (0 ocen)

  • 5 min

Pyszny i jednocześnie prosty w wykonaniu deser, do tego kwaskowy syrop malinowy - kubki smakowe szaleją z zachwytu;-) Idealny na przyjęcia,ale także jeśli mamy po prostu ochotę na coś słodkiego.

  • 5 min

Składniki:

  • Mleko 3,2% - 250 mililitrów
    Śmietana 30% - 250 mililitrów
    żelatyna - 3 łyżeczki
    cukier waniliowy - 2 łyżeczki
    cukier - 2 łyżki ( opcjonalnie, jeśli lubicie słodko)
    syrop malinowy - 6 łyżek ( 2 łyżki na porcje)

    Do dekoracji czekolada lub owoce
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Panna cotta

Panna cotta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do rondelka wlewamy mleko, podgrzewamy, dodajemy po chwili żelatynę, cukier waniliowy. Gdy rozpuści się żelatyna dodajemy śmietanę i cukier. Podgrzewamy ciągle mieszając. Gotujemy do momentu aż masa zacznie gęstnieć. Gotową masę przelewamy do kokilek ( mnie wyszły 3 porcje z tej ilości składników)
    Studzimy, wstawiamy do lodówki na około 2h - powinno stężeć;)
  • 2. Do dekoracji możemy użyć owoców lub czekolady.
    Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, na papier do pieczenia pędzelkiem "malujemy" wzór jaki chcemy uzyskać - schładzamy,
  • 3. Pana cottę namaczamy dnem kilka sekund we wrzącej wodzie, przykładamy na wierzch talerzyk odwracamy pana cottę do góry dnem - powinna opaść na talerz. Polewamy porcję dwoma łyżkami syropu malinowego, układamy dekorację z czekolady. Podajemy.
  • 4. *Do czasu przygotowania nie doliczyłam czasu oczekiwania 2h w lodówce plus około 30minut studzenia.

Porady

Gdy owoce nam służą jako dekoracja, wtedy owoce kładziemy pierwsze i dopiero wtedy polewamy całość syropem malinowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować