Pampuchy z wiśniami

4.5 (141 ocen)

  • Więcej niż 10 osób

Pyszne danie obiadowe na słodko. Córeczce bardzo smakują.

  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Bułeczki:

    4 dag drożdży
    1,5 łyżki cukru
    1/2 szkl ciepłego mleka
    2 jajka
    5 dag roztopionego masła
    50 dag mąki

    Sos wiśniowy:

    40 dag wydrylowanych wiśni
    cukier do smaku
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

    Dodatkowo:

    ok. 15 dag wydrylowanych wiśni
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Kluski Dania główne Sosy

Pampuchy z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże kruszymy do większej miski, rozcieramy z cukrem. Następnie dodajemy ciepłe mleko, mieszamy i zostawiamy na kilka minut. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Po tym czasie dzielimy ciasto na 12 równych części. W środek kładziemy po 2-3 wiśnie i posypujemy niewielką ilością cukru. Formujemy kulki i kładziemy je zlepieniem do dołu. Zostawiamy przykryte ściereczką na ok. 15 minut. Gotujemy na parze przez ok 10-13 minut. Podajemy z ciepłym sosem.
  • 2. Wiśnie przełożyć do garnka, dodać cukier wg upodobania i gotować na małym ogniu do czasu, aż zaczną się rozpadać. (Ja miałam bardzo soczyste wiśnie, puściły dużo soku więc nie dolewałam już wody). Mąkę ziemniaczaną wymieszać z 1/2 szklanki zimnej wody, wlać do wiśni i mieszać do czasu, aż zgęstnieje.
  • 3. Można użyć mrożonych wiśni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wegetariańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować