Pampuchy z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże kruszymy do większej miski, rozcieramy z cukrem. Następnie dodajemy ciepłe mleko, mieszamy i zostawiamy na kilka minut. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Po tym czasie dzielimy ciasto na 12 równych części. W środek kładziemy po 2-3 wiśnie i posypujemy niewielką ilością cukru. Formujemy kulki i kładziemy je zlepieniem do dołu. Zostawiamy przykryte ściereczką na ok. 15 minut. Gotujemy na parze przez ok 10-13 minut. Podajemy z ciepłym sosem.
2.Wiśnie przełożyć do garnka, dodać cukier wg upodobania i gotować na małym ogniu do czasu, aż zaczną się rozpadać. (Ja miałam bardzo soczyste wiśnie, puściły dużo soku więc nie dolewałam już wody). Mąkę ziemniaczaną wymieszać z 1/2 szklanki zimnej wody, wlać do wiśni i mieszać do czasu, aż zgęstnieje.
Komentarze