Pampuchy z nadzieniem

  • wyświetlono: 801 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Zwykle podawane na słodko u mnie wersja obiadowa

ania602
  • 90min

Składniki

ciasto;

30dag maki

2dag drożdży

1/2 łyzeczki cukru

1/2szklanki mleka

1jajko

1żółtko

łyżka masła

szczypta soli



nadzienie;

mała kostka półtłustego sera

3-4 ugotowane zmielone ziemniaki

1 cebula(usmażona)

sól,pieprz do smaku

Wszstko razem mieszamy i doprawiamy,ja do farszu dodaję trochę skwarek z boczku

Sposób przygotowania przepisu:

Pampuchy z nadzieniem

  • 1. Drożdże rozetrzyj z cukrem,ciepłym mlekiem i mąką tak aby rozczyn był lejący.Odstaw do wyrośnięcia.Do maki dodaj wyrosnięte drożdże,jajka,masło,szczyptę soli i wyrób gładkie ciasto.Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce aż wyrośnie.Ciasto rozwałkuj na centymetrowy placek,wycinaj szklanką krążki i nakładaj farsz.Krązki zlepiaj po dwa lub z jednego formuj kulki.Gotuj na parze na płaskim sitku lub ściereczce obwiązanej na garnku z wrzącą wodą i przykrytym dużą metalową miską.Po 5-10 min pampuchy są gotowe ,ja podaję polane sosem pieczarkowym.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

 

Komentarze