Pampuchy z nadzieniem

4.5 (187 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Zwykle podawane na słodko u mnie wersja obiadowa

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • ciasto;

    30dag maki

    2dag drożdży

    1/2 łyzeczki cukru

    1/2szklanki mleka

    1jajko

    1żółtko

    łyżka masła

    szczypta soli



    nadzienie;

    mała kostka półtłustego sera

    3-4 ugotowane zmielone ziemniaki

    1 cebula(usmażona)

    sól,pieprz do smaku

    Wszstko razem mieszamy i doprawiamy,ja do farszu dodaję trochę skwarek z boczku
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pampuchy z nadzieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozetrzyj z cukrem,ciepłym mlekiem i mąką tak aby rozczyn był lejący.Odstaw do wyrośnięcia.Do maki dodaj wyrosnięte drożdże,jajka,masło,szczyptę soli i wyrób gładkie ciasto.Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce aż wyrośnie.Ciasto rozwałkuj na centymetrowy placek,wycinaj szklanką krążki i nakładaj farsz.Krązki zlepiaj po dwa lub z jednego formuj kulki.Gotuj na parze na płaskim sitku lub ściereczce obwiązanej na garnku z wrzącą wodą i przykrytym dużą metalową miską.Po 5-10 min pampuchy są gotowe ,ja podaję polane sosem pieczarkowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować