Pampuchy z mięsem w sosie z pieczonej papryki

  • wyświetlono: 660 |
  • dodany do książki kucharskiej: 9 |
  • polecenia: 0

Pampuchy to ciasto drożdżowe gotowane na parze. Różnie nazywane w zależności od tradycji i regionu. Jak dla mnie najbardziej trafna nazwa to właśnie pampuch, bo ciasto jest napuszone i delikatne.

Mniam1

Składniki

CIASTO:
25g drożdży
1 łyżeczka cukru
1 szklanka mleka
3 łyżki oliwy z oliwek
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
3 1/2 szklanki mąki pszennej
NADZIENIE:
300g gotowanego mięsa drobiowego
1 jajko
sól morska
pieprz ziołowy
papryka słodka mielona
SOS PAPRYKOWY:
2 papryki czerwone
1 cebula
1/2 szklanki przecieru pomidorowego
1 szklanka buliony drobiowego
sól morska
pieprz czarny

Sposób przygotowania przepisu:

Pampuchy z mięsem w sosie z pieczonej papryki

  • image-1fqw4rs1. Papryki pokroić na ćwiartki oczyszczając z nasion. Ułożyć skórą do góry na blaszce i piec przez ok 30min, aż skórka zacznie się przypiekać. Wyciągnąć z piekarnika, włożyć do naczynia i zakleić folią. Po 20min obrać ze skórki, która powinna łatwo zejść. Zmiksować na gładkie puree razem z przecierem pomidorowym. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na patelni. Dodać zmiksowaną paprykę, wlać bulion. Chwilę pogotować i przyprawić.
  • image-08xqjj22. Gotowane mięso (może być z rosołu) rozdrobnić lub bardzo drobno posiekać. Dodać jajko i przyprawy.
  • image-15epild3. Z drożdży, cukru i 1/4 szklanki mleka zrobić zaczyn. Odstawić na 10min w ciepłe miejsce. Mąkę wymieszać z solą i dodawać wszystkie składniki na ciasto łącznie z zaczynem. Wyrobić gładkie i sprężyste ciasto. Przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 1godz. Kiedy ciasto podwoi objętość jeszcze raz krótko zagnieść.
  • image-0olxqqe4. Formować w dłoniach placuszki i wkładać porcję mięsa. Formować kuleczkę. Ciasto podzieliłam na 16 części. Pampuchy odstawić na 10min do napuszenia.
  • image-0o5ytev5. Wkład do gotowania na parze posmarować olejem. Położyć pampuchy, w sporej odległości. Gotować 10min pod przykrywką. Ważne, aby nie dotykały gotującej się wody. Pampuchy podawać z gorącym sosem paprykowym. Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniazdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiadciasto drożdżowedrożdżemięso z rosołukluski na parzelekkie daniepapryka pieczonaparowcegotowane mięso

Komentarze

Podobne przepisy

Kalafior zapiekany z mięsem w sosie serowym

Dodane przez: Mniam1

Kalafior zapiekany z mięsem w sosie serowym

Kalafior faszerowany aromatycznym...

ryż z mięsem mielonym w sosie pomidorowym

Dodane przez: dorota348

Ryż z mięsem mielonym w sosie pomidorowym

Przepis na to orientalne danie...

Faszerowane papryki z mięsem

Dodane przez: Stare Gary

Faszerowane papryki z mięsem

Kolejne faszerowane papryki, tym...

pampuchy

Dodane przez: lexi27

Pampuchy z sosem karmelowym

Pampuchy w wersji na słodko z pysznym...

Gołąbki z kaszą jęczmienną i mięsem w sosie pomidorowym

Dodane przez: Iwona75

Gołąbki z kaszą jęczmienną i mięsem w sosie...

Gołąbki zrobione tak samo jak te...

Klopsiki w sosie z pieczonej papryki

Dodane przez: zzewa

Klopsiki w sosie z pieczonej papryki

Te klopsiki są szybkie do przygotowania...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE