Pampuchy z kaszą gryczaną w sosie ogórkowym

  • wyświetlono: 429 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Delikatne ciasto drożdżowe gotowane na parze z nadzieniem z kaszy gryczanej. Takie pampuchy podane z sosem smakują wyśmienicie, a już na pewno z dość nietypowym sosem. Jak dla mnie dodatek ogórków kiszonych idealnie komponuje się z kaszą gryczaną. Bazą sosu jest uniwersalny sos od Łowicza, dzięki któremu można stworzyć wiele dań według własnego smaku.

Mniam1
  • 6 porcje
  • 60min
  • Średni

Składniki

CIASTO NA PAMPUCHY:

3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mleka
25 g drożdży świeżych
szczypta cukru
1/4 łyżeczki soli
1 łyżka oleju rzepakowego

FARSZ:

100 g kaszy gryczanej
100 g twarogu tłustego
1 cebula
sól
pieprz czarny

SOS Z KISZONYMI OGÓRKAMI:

300 g pieczarek
1 cebula
2 ogórki kiszone
700 ml ciemnego sosu uniwersalnego
1 łyżeczka musztardy sarepskiej
sól
pieprz czarny
masło

Sposób przygotowania przepisu:

Pampuchy z kaszą gryczaną w sosie ogórkowym

  • Kasza, cebula, ser1. Kaszę gryczaną ugotować w osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni. Najlepiej dusić ją na tyle, aby zrobiła się miękka. Dodać do przestudzonej kaszy razem z rozkruszonym twarogiem i dokładnie wymieszać.
  • Ciasto i farsz2. Ciasto. Zrobić zaczyn rozcierając drożdże z cukrem i 1/4 szklanki ciepłego, ale nie gorącego mleka. Odstawić na 10 min, aż drożdże się spienią.
    Mąkę przesiać do misy, w której będziemy wyrabiać ciasto. Wymieszać razem z solą, resztą ciepłego mleka, olejem, rozmącone jajkiem i zaczynem. Połączyć i wyrobić ciasto, zagniatając go około 10 min. Przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym, jak podwoi swoją objętość, zagnieść jeszcze raz, ale krótko. Uformować wałek i pociąć go na 12 części. W każdej części umieścić porcję kaszy z serem i uformować kulkę. Odkładać na tacę oprószoną mąką, przykryć ściereczką i odstawić na 10 min do lekkiego wyrośnięcia.
    Wkład do gotowania na parze posmarować olejem (koniecznie). Położyć pampuchy, w sporej odległości. Gotować 10 min pod przykrywką. Ważne, aby nie dotykały gotującej się wody.
  • Sos3. Sos. Umyte pieczarki pokroić i usmażyć na maśle, aż się przyrumienią. Zdjąć z patelni i usmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać skrojone na plasterki ogórki kiszone i chwilę przesmażyć. Następnie dołożyć przyrumienione pieczarki i wlać sos uniwersalny. Doprawić do smaku musztardą, solą i pieprzem. Gdyby sos był zbyt gęsty, można go podlać wodą. Gorący podawać z pampuchami. Smacznego :)

Porady

Gotowy sos ze słoika można zastąpić bulionem drobiowym lub warzywnym, zagęszczając go mąką.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

twarógogórki kiszonekasza gryczanabez mięsakluski na parzepomysł na obiaddania z pieczarkamidania z kasząsos z ogórkamidania wetariańskie

Komentarze

Podobne przepisy

Pampuchy z sosem truskawkowym.

Dodane przez: iziona

Pampuchy z sosem truskawkowym

To jeden z tych obiadów które moje...

gołabki z kaszą gryczaną

Dodane przez: monikaT83

Gołąbki z kaszą gryczaną w czerwonej kapuście

Nieco inne gołąbki ale równie pyszne...

Gołąbki z kaszą gryczaną w kiszonej kapuście

Dodane przez: luna19

Gołąbki z kaszą gryczaną w kiszonej kapuście

Jak za czasów babci, Gołąbki w...

Zrazy wieprzowe w sosie z kaszą gryczaną

Dodane przez: teresa-kr

Zrazy wieprzowe w sosie z kaszą gryczaną

Ulubione danie mojego męża, zdrowe...

Zrazy z szynki w boczku z sosem z kurek i kaszą gryczaną

Dodane przez: Kuchnia Marty

Zrazy z szynki w boczku z sosem z kurek i...

Smak zrazów pamiętam z dzieciństwa.....

Pampuchy

Dodane przez: Mniam1

Pampuchy z mięsem w sosie z pieczonej papryki

Pampuchy to ciasto drożdżowe gotowane...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE