Pampuchy z kaszą gryczaną w sosie ogórkowym

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Delikatne ciasto drożdżowe gotowane na parze z nadzieniem z kaszy gryczanej. Takie pampuchy podane z sosem smakują wyśmienicie, a już na pewno z dość nietypowym sosem. Jak dla mnie dodatek ogórków kiszonych idealnie komponuje się z kaszą gryczaną. Bazą sosu jest uniwersalny sos od Łowicza, dzięki któremu można stworzyć wiele dań według własnego smaku.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO NA PAMPUCHY:

    3 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka mleka
    25 g drożdży świeżych
    szczypta cukru
    1/4 łyżeczki soli
    1 łyżka oleju rzepakowego

    FARSZ:

    100 g kaszy gryczanej
    100 g twarogu tłustego
    1 cebula
    sól
    pieprz czarny

    SOS Z KISZONYMI OGÓRKAMI:

    300 g pieczarek
    1 cebula
    2 ogórki kiszone
    700 ml ciemnego sosu uniwersalnego
    1 łyżeczka musztardy sarepskiej
    sól
    pieprz czarny
    masło
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pampuchy z kaszą gryczaną w sosie ogórkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kasza, cebula, ser 1. Kaszę gryczaną ugotować w osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni. Najlepiej dusić ją na tyle, aby zrobiła się miękka. Dodać do przestudzonej kaszy razem z rozkruszonym twarogiem i dokładnie wymieszać.
  • Ciasto i farsz 2. Ciasto. Zrobić zaczyn rozcierając drożdże z cukrem i 1/4 szklanki ciepłego, ale nie gorącego mleka. Odstawić na 10 min, aż drożdże się spienią.
    Mąkę przesiać do misy, w której będziemy wyrabiać ciasto. Wymieszać razem z solą, resztą ciepłego mleka, olejem, rozmącone jajkiem i zaczynem. Połączyć i wyrobić ciasto, zagniatając go około 10 min. Przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym, jak podwoi swoją objętość, zagnieść jeszcze raz, ale krótko. Uformować wałek i pociąć go na 12 części. W każdej części umieścić porcję kaszy z serem i uformować kulkę. Odkładać na tacę oprószoną mąką, przykryć ściereczką i odstawić na 10 min do lekkiego wyrośnięcia.
    Wkład do gotowania na parze posmarować olejem (koniecznie). Położyć pampuchy, w sporej odległości. Gotować 10 min pod przykrywką. Ważne, aby nie dotykały gotującej się wody.
  • Sos 3. Sos. Umyte pieczarki pokroić i usmażyć na maśle, aż się przyrumienią. Zdjąć z patelni i usmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać skrojone na plasterki ogórki kiszone i chwilę przesmażyć. Następnie dołożyć przyrumienione pieczarki i wlać sos uniwersalny. Doprawić do smaku musztardą, solą i pieprzem. Gdyby sos był zbyt gęsty, można go podlać wodą. Gorący podawać z pampuchami. Smacznego :)

Porady

Gotowy sos ze słoika można zastąpić bulionem drobiowym lub warzywnym, zagęszczając go mąką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza gryczana Twaróg Pieczarki Kasza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować