Pampuchy czekoladowe z orzechami i rodzynkami

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

To najsmaczniejsze kluski parowe jakie kiedykolwiek jadłam. Smakują jak pyszne drożdżowo-czekoladowe ciastko.

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki ciasta:

    0,5 kg mąki pszennej

    250 mleka

    30 gram świeżych drożdży

    4 łyżka roztopionego masła

    2 jaja

    Łyżka cukru

    Szczypta soli

    Składniki polewy:

    100 gorzkiej czekolady

    50 gram czekolady mlecznej

    100 ml mleka

    2 łyżki masła

    po ¾ szklanki drobnych rodzynek i mieszanki pokrojonych orzechów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kluski

Pampuchy czekoladowe z orzechami i rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotuj rozczyn. Drożdże rozmieszaj z mlekiem, cukrem, i ¾ szklanki mąki pszennej. Odstaw w ciepłe miejsce do momentu, aż podwoi swoją objętość. Następnie rozczyn przelej do dużej miski, dodaj pozostałą mąkę, jaja, szczyptę soli oraz masło. Wyrabiaj około 10 minut , aż ciasto stanie się elastyczne i zacznie odchodzić od rąk. potem przykryj ściereczkę i poczekaj, aż podwoi objętość

    Z wyrośniętego ciasta odrywaj porcje ciasta wielkości małych pączków, rozpłaszczaj je i kładź do środka porcje farszu. Następnie zlep dokładnie i zwiń tworząc okrągłe bułeczki. odstaw je do wyrośnięcia i potem ugotuj na parze około 10 minut.

    Przygotuj polewę. W kąpieli wodnej roztop oba rodzaje czekolady ,masło, wlej mleko i wymieszaj całość na gładką polewę.

    Ciepłe kluski polej sosem i posyp wierzch rodzynkami i orzechami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Drożdże Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować