Pampuchy czekoladowe z orzechami i rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotuj rozczyn. Drożdże rozmieszaj z mlekiem, cukrem, i ¾ szklanki mąki pszennej. Odstaw w ciepłe miejsce do momentu, aż podwoi swoją objętość. Następnie rozczyn przelej do dużej miski, dodaj pozostałą mąkę, jaja, szczyptę soli oraz masło. Wyrabiaj około 10 minut , aż ciasto stanie się elastyczne i zacznie odchodzić od rąk. potem przykryj ściereczkę i poczekaj, aż podwoi objętość
Z wyrośniętego ciasta odrywaj porcje ciasta wielkości małych pączków, rozpłaszczaj je i kładź do środka porcje farszu. Następnie zlep dokładnie i zwiń tworząc okrągłe bułeczki. odstaw je do wyrośnięcia i potem ugotuj na parze około 10 minut.
Przygotuj polewę. W kąpieli wodnej roztop oba rodzaje czekolady ,masło, wlej mleko i wymieszaj całość na gładką polewę.
Ciepłe kluski polej sosem i posyp wierzch rodzynkami i orzechami.
Komentarze