Paluszki „zeberki”

0 (0 ocen)

Takie paluszki znikają z talerza momentalnie. W środku przypominają ciasto półfrancuskie. Ich przyjemny maślany smak rewelacyjnie komponuje się z czekoladą.

Składniki:

  • Składniki podstawowe:
    • 200 gram mąki pszennej,
    • 200 gram ricotty,
    • 1/3 czekolady mlecznej,
    • 1/3 czekolady gorzkiej,
    • 1/3 czekolady białej
    Składniki dodatkowy:
    • 200 gram masła 82% tłuszczu
    Składniki robocze:
    • 1/5 łyżeczki proszku do pieczenia,
    • Białko do smarowania ciastek





    CIASTO:
    • 200 gram mąki pszennej,
    • 200 gram ricotty,
    • 200 gram masła,
    • 1/5 łyżeczki proszku do pieczenia
    DODATKOWO:
    • Białko do smarowania ciastek,
    • 1/3 czekolady mlecznej,
    • 1/3 czekolady gorzkiej,
    • 1/3 czekolady białej

Paluszki „zeberki” - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • łączenie składników 1. Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej masło. Składniki siekamy nożem, by rozdrobnić tłuszcz. Następnie dodajemy ricottę oraz proszek do pieczenia.
  • gotowe ciasto 2. Zagniatamy ciasto.
  • formowanie 3. Gotowe ciasto dzielimy na mniejsze części. Z poszczególnych części toczymy wałeczki o średnicy około 8 mm. Wałeczki dzielimy na mniejsze części . U mnie długość uformowanych paluszków to około 12 cm.
  • wykładanie na blaszkę 4. Tak przygotowane paluszki przekładamy na blaszkę. Ich wierzch delikatnie smarujemy białkiem. Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika. Paluszki pieczemy około 15-20 minut do zrumienienia w 180°C.
  • studzenie 5. Gotowe wyjmujemy i studzimy. Najlepiej ułożyć je koło siebie na kratce.
  • dekorowanie 6. Między czasie w kąpieli wodnej rozpuszczamy poszczególne czekolady. Kolejno rozpuszczone przekładamy do worka cukierniczego zakończonego małym otworem.
    Za pomocą worka zdecydowanym ruchem polewamy paluszki, wykonując czekoladowe paseczki. Gdy czekolada zastygnie ciasteczka są gotowe.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy