Sekretem smacznych i chrupiących paluszków jest podwójna panierka. Rybę najpierw panierujemy w mące, a później w bułce tartej. Takie danie polecam nie tylko na piątkowy obiad.
30 min
Dla 4 osób
Składniki:
• 500g filetu z łososia,
• 1 jajko,
• Mąka do panierowania,
• Bułka tarta do panierowania,
• Sól,
• Pieprz,
• cytryna
• SOS:
• ½ szklanki posiekanych drobno marynowanych kurek,
• ½ szklanki posiekanych drobno ogórków konserwowych,
• ½ szklanki gęstej śmietany 18%,
• ½ szklanki majonezu,
• 1 łyżeczka musztardy sarepskiej,
• 1 mała cebula ze szczypiorkiem,
• ½ łyżeczki octu winnego,
• Sól,
• Pieprz,
• Słodka i ostra papryka
Paluszki z łososia z sosem tatarskim z marynowanymi kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.SOS: Marynowane kurki i ogórki odsączamy z zalewy i drobno siekamy. Cebulę obieramy i siekamy drobno razem ze szczypiorkiem. Wszystko przekładamy do miski, dodajemy majonez, śmietanę, ocet i musztardę.
2.Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę, aby sos się przegryzł. Podajemy udekorowany szczypiorkiem i kurkami.
3.PALUSZKI: Łososia kroimy w podłużne paski, o grubości 2,5cm. Oprószamy go solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny.
4.W rondelku rozgrzewamy olej. Jajko rozkłócamy. Rybę panierujemy najpierw w mące. Strzepujemy jej nadmiar. Następnie obtaczamy ją w jajku i bułce tartej.
5.Opanierowane paluszki wkładamy na rozgrzany olej i smażymy na złoto z obu stron. Uważamy, aby olej nie był za mocno rozgrzany, bo wtedy ryba będzie surowa w środku, a panierka się przypali.
Paluszki podajemy ze schłodzonym sosem.
Życzę smacznego :-)
Komentarze