Paluszki z łososia z sosem tatarskim z marynowanymi kurkami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Sekretem smacznych i chrupiących paluszków jest podwójna panierka. Rybę najpierw panierujemy w mące, a później w bułce tartej. Takie danie polecam nie tylko na piątkowy obiad.

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • • 500g filetu z łososia,
    • 1 jajko,
    • Mąka do panierowania,
    • Bułka tarta do panierowania,
    • Sól,
    • Pieprz,
    • cytryna
    • SOS:
    • ½ szklanki posiekanych drobno marynowanych kurek,
    • ½ szklanki posiekanych drobno ogórków konserwowych,
    • ½ szklanki gęstej śmietany 18%,
    • ½ szklanki majonezu,
    • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej,
    • 1 mała cebula ze szczypiorkiem,
    • ½ łyżeczki octu winnego,
    • Sól,
    • Pieprz,
    • Słodka i ostra papryka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Paluszki z łososia z sosem tatarskim z marynowanymi kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Paluszki z łososia z sosem tatarskim z marynowanymi kurkami 1. SOS: Marynowane kurki i ogórki odsączamy z zalewy i drobno siekamy. Cebulę obieramy i siekamy drobno razem ze szczypiorkiem. Wszystko przekładamy do miski, dodajemy majonez, śmietanę, ocet i musztardę.
  • Paluszki z łososia z sosem tatarskim z marynowanymi kurkami 2. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę, aby sos się przegryzł. Podajemy udekorowany szczypiorkiem i kurkami.
  • Paluszki z łososia z sosem tatarskim z marynowanymi kurkami 3. PALUSZKI: Łososia kroimy w podłużne paski, o grubości 2,5cm. Oprószamy go solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny.
  • Paluszki z łososia z sosem tatarskim z marynowanymi kurkami 4. W rondelku rozgrzewamy olej. Jajko rozkłócamy. Rybę panierujemy najpierw w mące. Strzepujemy jej nadmiar. Następnie obtaczamy ją w jajku i bułce tartej.
  • Paluszki z łososia z sosem tatarskim z marynowanymi kurkami 5. Opanierowane paluszki wkładamy na rozgrzany olej i smażymy na złoto z obu stron. Uważamy, aby olej nie był za mocno rozgrzany, bo wtedy ryba będzie surowa w środku, a panierka się przypali.
    Paluszki podajemy ze schłodzonym sosem.
    Życzę smacznego :-)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Kurki Łosoś Paluszki rybne

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować