Paluszki z kalafiora - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kalafiora gotuję do miękkości. Rozdrabniam w malakserze. Ziemniaki dokładnie rozgniatam widelcem(można przepuścić przez praskę). Ziemiaków i kalafiora powinno być mniej więcej tyle samo. Dodaję jajko i obie mąki. Doprawiam solą i pieprzem ,dodaję natkę. Mieszam. Masa nie jest zbyt gęsta. Na duży talerz wysypuję bułkę i płatki owsiane. Mieszam. Przekładam łyżką porcję ciasta i dokładnie obsypuję panierką. Tworzę prostokątny placuszek, który kroję na desce w paluszki. Ponownie obtaczam z każdej strony w panierce i za pomocą noża przekładam na rozgrzaną patelnię. Smażę na złoto i odsączam z nadmiaru tłuszczu.
Porady
Nożem można sobie pomóc w tworzeniu paluszka, lekko poklepuję ciasto i nadaje mu kształt. Dokładnie panieruję.
Komentarze