Paluszki z kalafiora

5 (162 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Paluszki ciekawie się prezentują . Doskonałe na piątek. Można podac do nich ulubione sosy.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 5 średnich różyczek kalafiora
    5 łyżek ugotowanych ziemiaków
    spora szczypta soli i pieprzu
    łyżeczka posiekanego kopru
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki mąki pszennej
    jajko
    olej
    bułka tarta i płatki owsiane do panierowania w proporcji 1;1
Wystaw ocenę:

5 (162 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Paluszki z kalafiora - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalafiora gotuję do miękkości. Rozdrabniam w malakserze. Ziemniaki dokładnie rozgniatam widelcem(można przepuścić przez praskę). Ziemiaków i kalafiora powinno być mniej więcej tyle samo. Dodaję jajko i obie mąki. Doprawiam solą i pieprzem ,dodaję natkę. Mieszam. Masa nie jest zbyt gęsta. Na duży talerz wysypuję bułkę i płatki owsiane. Mieszam. Przekładam łyżką porcję ciasta i dokładnie obsypuję panierką. Tworzę prostokątny placuszek, który kroję na desce w paluszki. Ponownie obtaczam z każdej strony w panierce i za pomocą noża przekładam na rozgrzaną patelnię. Smażę na złoto i odsączam z nadmiaru tłuszczu.

Porady

Nożem można sobie pomóc w tworzeniu paluszka, lekko poklepuję ciasto i nadaje mu kształt. Dokładnie panieruję.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować