Paluszki z ciecierzycy na przekąskę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Groch opłucz i namocz na noc w wodzie
2. Na drugi dzień odlej wodę z grochu, groch wypłucz ponownie
3. Zagotuj wodę i do wrzącej wrzuć groch i gotuj do miękkości
4. Ostudzony groch zmiel w maszynce razem z bułką, wymieszaj z jajkami, czosnkiem, solą, pieprzem cayenne lub papryką
5. Rozgrzej olej
6. Uformuj wałeczki długości palca i wrzucaj po kilka do gorącego tłuszczu – smaż na złoty kolor
7. Po usmażeniu odsącz nadmiar tłuszczu w ręczniku papierowym
8. Bardzo smaczne na gorąco z ketchupem lub musztardą .
Porady
Olej do smażenia powinien byc bardzo gorący, aby uniknąć wsiąkanie tłuszczu do paluszków.
Komentarze