Paluszki twarogowe z siemieniem lnianym

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Lubicie przegryzać coś przed telewizorem? Często sięgacie po chipsy, paluszki, krakersy i inne tego typu przekąski? A może by tak zamienić te kupne sztuczne zapychacze na zdrowszą wersję smacznych paluszków twarogowych z siemieniem lnianym i odrobiną sera? Spróbujcie :)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • – 250g twarogu półtłustego (drobno mielonego)
    – 1 jajko
    – 60g mąki ryżowej (można zamienić na kukurydzianą)
    – 15g twardego sera żółtego
    – szczypta soli
    – szczypta słodzidła (u mnie ksylitol)
    – siemię lniane (lub chia, sezam, czarnuszka)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przekąski

Paluszki twarogowe z siemieniem lnianym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Twaróg rozetrzeć z jajkiem, solą i słodzidłem, dodać mąkę i wszystko dokładnie wymieszać. Blachę do pieczenia wyścielić papierem do pieczenia lub matą silikonową, przenieść masę twarogową na blachę, mokrymi dłońmi uformować z masy twarogowej cienki prostokąt. W razie konieczności nawilżać dłonie, ponieważ masa jest klejąca się. Uformowaną masę posypać siemieniem lnianym i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut. Następnie wyjąć blachę, ciasto pokroić na paluszki, odsunąć od siebie i piec przez kolejne 7-10 minut, aż ładnie się zarumienią. Ser zetrzeć na tarce na drobnych oczkach, posypać gotowe paluszki i włożyć na minutę do wyłączonego piekarnika, aby ser się rozpuścił. Takie paluszki idealnie nadają się na przekąskę w pracy lub na uczelni, super smakują z kakao i kawą. Polecam
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować