Paluszki surimi w cieście serowo-sezamowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min
  • Dla 5 osób

Surimi w cieście to mój niejednokrotnie sprawdzony pomysł na pyszną przekąskę - jak również na lekki posiłek. Tak przygotowane paluszki są rewelacyjne na ciepło oraz po wystygnięciu. Ciasto możecie doprawić według własnego smaku. Tak czy inaczej - zapewniam, że znikną baaardzo szybko...

  • 1 godz. 15 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • 400-500g paluszków surimi
    Ciasto:
    1 jajko
    1 łyżka śmietany
    3/4 szklanki mleka
    3/4 szklanki mąki
    3 łyżki sezamu
    1-2 łyżki drobno starego parmezanu (lub innego twardego sera żółtego)
    1/2 łyżeczki soli
    1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
    1/2 łyżeczki papryki ostrej
    1/3 łyżeczki czosnku w proszku
    1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
    Ponadto:
    mąka pszenna do obtaczania (*) olej do głębokiego smażenia

Paluszki surimi w cieście serowo-sezamowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki ciasta dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki minimum na 1 godzinę.
    Po tym czasie zdjąć folię z paluszków, a w głębokiej patelni/garnuszku/rondelku rozgrzać olej.
    Paluszki dokładnie obtaczać w gęstym cieście i następnie w mące.
    Smażyć do momentu, aż ciasto ładnie się zarumieni.

Porady

(*) Obtaczanie paluszków w mące - po zanurzeniu w cieście sprawi, że będzie ono bardziej chrupiące.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy