Paluszki oliwkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gotowy arkusz ciasta francuskiego ( orientacyjnie 25x35cm) rozwijamy i kroimy na pół. Na każdej z części układamy po trzy rzędy oliwek, tak by zajęły nam połówkę nowego arkusza. Następnie składamy arkusz na pół, zakrywając tym samym nasze oliwki, dociskamy aby ciasto się skleiło. Bierzemy ostry nóż i kroimy ciasto w paski, zawsze krojąc oliwki w połowie. Gotowe paluszki kładziemy na uprzednio przygotowaną blachę, posmarowaną tłuszczem ( może być olej).
Trzepaczką mieszamy jajko z odrobiną wody, następnie smarujemy gotowe paluszki oliwkowe. Dzięki temu ciasteczka będą błyszczały i ładnie się zarumienią.
Pieczemy ok 20-25 min w temperaturze 200 stopni. Na samym końcu polecam włączyć opiekanie, im bardziej chrupiące tym są lepsze.
Szybka przekąska, zdecydowany smak oliwek świetnie współgra z ciastem francuskim. Polecam na prywatki, do chrupania z piwem lub jako przystawki.
Komentarze