Paluszki czekoladowe

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Aromatyczne ciastka, idealne na zimową pogodę.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - masło: 250 gramów
    - cukier: 200 gramów
    - cukier waniliowy (opakowanie): 1 sztuka
    - sól: 1 szczypta
    - skórka pomarańczowa (starta): 0.25 łyżeczki
    - żółtko: 1 sztuka
    - białko: 2 sztuki
    - mąka: 400 gramów
    - kakao: 2 łyżki
    - gorzka czekolada (starta): 60 gramów
    - polewa z gorzkiej czekolady: 150 gramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasto czekoladowe Desery Paluszki

Paluszki czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło z cukrami, szczyptą soli
    i skórką utrzeć na puch. Wlać
    żółtko i 1 białko, wymieszać. Dodać
    mąkę, wyrobić. Ciasto podzielić na
    pół, jedną porcję zagnieść z kakao
    i startą czekoladą. Oba ciasta zawinąć
    w folię, chłodzić ok. 60 min.
  • 2. Ciasta rozwałkować na oprószonej
    mąką stolnicy na placki
    25 x 35 cm, grub. 0,5 cm. Jasne
    ciasto posmarować białkiem, przykryć
    ciemnym plackiem, posmarować
    białkiem. Ciasto przekroić w
    poprzek na pół, kawałki ułożyć jeden
    na drugim. Chłodzić ok. 30 min.
  • 3. Piekarnik rozgrzać do 180 °C
    (z termoobiegiem: do 160 °C).
    Ciasto umieścić na natłuszczonej blasze,
    piec ok. 15 min. Polewę posiekać,
    rozpuścić w gorącej kąpieli wodnej.
    Ciepłe ciasto posmarować polewą,
    pokroić w paski (8 x 1,5 cm).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować