paluchy wiedźmy

0 (0 ocen)

Wygląd świetny, a i smak dobry. Przepis z Galerii Potraw

Składniki:

  • 225 g miękkiego masła
    1 szklanka cukru pudru (dałam zwykły akurat nie miałam pudru)
    1 jajko
    1 łyżeczka olejku migdałowego
    1 łyżeczka olejku waniliowego
    2 2/3 szklanki mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    duża szczypta soli
    3/4 szklanki zblanszowanych migdałów

Paluchy wiedźmy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zmiksować masło z cukrem, dodać jajko, olejki, potem mąkę z proszkiem i sól, wyrobić ciasto.
  • 2. Kulę ciasta włożyć do woreczka i schłodzić w lodówce min. 30 minut. Wyjąć ciasto (najlepiej 1/4, a resztę trzymać w lodówce żeby nie zmiękła) brać 1 łyżkę ciasta i formować paluszek, wciskając na koniec migdał w miejsce paznokcia.
  • 3. Paluszki formujemy mniejsze bo podczas pieczenia rosną. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku do 200st. około 10-12 minut. Ja nastawiłam na 220st. Ważne żeby piekarnik był gorący bo w mniejszej temp paluchy mogą rozpłynąć się...no to smacznego...:):)

Porady

W przepisie były olejki migdałowy i waniliowy ja nie dodawałam. dałam 2 łyżeczki cukru waniliowego. Podobnie jak autorka migdały przekroiłam na pół co by paznokcie były cieńsze ;) :). Ciasto włożyłam do zamrażalnika na 15 minut. Pod niektóre paznokcie dałam kapkę dżemu śliwkowego..

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy