Paluchy ziemniaczano-serowe z kiełbaską sojową

0 (0 ocen)

  • 60 min

Te paluchy to wzbogacona wersja kotletów ziemniaczanych. :) Możecie podać je z sosem pomidorowym, pokroić w plasterki i zaserwować jako przekąskę na przyjęciu. Polecam na ciepło.

  • 60 min

Składniki:

  • 8 dużych ziemniaków,

    200 g żółtego sera,

    2 jajka,

    pół szklanki mąki,

    1 opakowanie kiełbasek sojowych wędzonych,

    przyprawa do ziemniaków,

    bułka tarta do obtoczenia,

    olej do smażenia.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Paluchy ziemniaczano-serowe z kiełbaską sojową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kiełbaski przecinamy na pół i kroimy w paski.
  • 2. Ser trzemy na tarce o dużych oczkach.
  • 3. Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy. Kiedy będą miękkie, odlewamy wodę.
  • 4. Ziemniaki zgniatamy, dodajemy ser, roztrzepane jajka. Mieszamy ręką. Przyprawiamy, dosypujemy mąkę i wyrabiamy gładką masę.
  • 5. Dłonie zamaczamy w wodzie, bierzemy porcję ziemniaków, formujemy placuszek, układamy jeden pasek kiełbaski i zawijamy w masę ziemniaczaną.
  • 6. Paluchy obtaczamy w bułce tartej i smażymy na dość głębokim oleju (z każdej strony). Gotowe zdejmujemy z patelni i układamy na ręczniku papierowym, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować