Paluchy ze szpinakiem i czarnym sezamem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Puszyste drożdżowe paluchy z farszem szpinakowo-czosnkowym, posypane czarnym sezamem. Pyszna przekąska lub dodatek do zupy.

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    Mąka pszenna - 350g + do obsypania stolnicy
    Woda ciepła - 120ml
    Drożdże świeże - 25g
    Cukier - 1 łyżka
    Sól - 1 łyżeczka
    Olej - 2 łyżki
    Jajko - 1szt
    Farsz:
    Szpinak (może być mrożony) - 300g
    Czosnek - 2 ząbki
    Olej - 1 łyżka
    Przyprawy:
    sól i pieprz
    Ponadto:
    Jajko - 1szt
    Sezam czarny - do obsypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Dodatki Przekąski

Paluchy ze szpinakiem i czarnym sezamem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Paluchy ze szpinakiem i czarnym sezamem 1. Drożdże, cukier i 1 łyżkę mąki mieszamy z ciepłą wodą. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie mieszamy z resztą składników ciasta. Zagniatamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.

    W tym czasie na rozgrzany olej dajemy przeciśnięte ząbki czosnku i szpinak. Doprawiamy solą i pieprzem i dusimy pod przykryciem przez około 5 minut. Jeśli jest bardzo wodnisty to odkrywamy i chwilę odparowujemy. Szpinak musi wystygnąć zanim będziemy go wykładać na ciasto.

    Kiedy ciasto jest już wyrośnięte, rozwałkowujemy je na kształt prostokąta. Wykładamy szpinak tak, aby górna i dolna końcówka nie były posmarowane. Ciasto składamy na pół, sklejając górę z dołem.
  • Paluchy ze szpinakiem i czarnym sezamem 2. Z ciasta kroimy paski o dowolnej grubości. Każdy pasek zwijamy w spiralę.

    Spirale układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy obficie czarnym sezamem.

    Zostawiamy w ciepłym miejscu na kolejne 15 minut. Pieczemy w 180 stopniach przez 20-25 minut.

    Są pyszne na ciepło i na zimno.

Porady

Czarny sezam ładnie prezentuje się na cieście, ale jeśli go nie macie, użyjcie zwykłego sezamu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować