Paluchy ze szpinakiem i czarnym sezamem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże, cukier i 1 łyżkę mąki mieszamy z ciepłą wodą. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie mieszamy z resztą składników ciasta. Zagniatamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.
W tym czasie na rozgrzany olej dajemy przeciśnięte ząbki czosnku i szpinak. Doprawiamy solą i pieprzem i dusimy pod przykryciem przez około 5 minut. Jeśli jest bardzo wodnisty to odkrywamy i chwilę odparowujemy. Szpinak musi wystygnąć zanim będziemy go wykładać na ciasto.
Kiedy ciasto jest już wyrośnięte, rozwałkowujemy je na kształt prostokąta. Wykładamy szpinak tak, aby górna i dolna końcówka nie były posmarowane. Ciasto składamy na pół, sklejając górę z dołem.
2.Z ciasta kroimy paski o dowolnej grubości. Każdy pasek zwijamy w spiralę.
Spirale układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy obficie czarnym sezamem.
Zostawiamy w ciepłym miejscu na kolejne 15 minut. Pieczemy w 180 stopniach przez 20-25 minut.
Są pyszne na ciepło i na zimno.
Porady
Czarny sezam ładnie prezentuje się na cieście, ale jeśli go nie macie, użyjcie zwykłego sezamu.
Komentarze