Paluchy z ziarnami i miodem

0 (0 ocen)

Pyszne domowe batoniki z dużą ilością zdrowych ziaren. W sam raz na jesienne popołudnie przy kubku herbaty:)

Składniki:

  • 2 szklanki płatków owsianych,
    1/2 szklanki ziaren słonecznika,
    1/2 szklanki sezamu,
    1/4 szklanki pestek dyni,
    1/2 szklanki suszonej żurawiny,
    1/2 szklanki rodzynek,
    łyżka masła,
    4 łyżki miodu,
    1/2 szklanki cukru.

Paluchy z ziarnami i miodem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • surowe paluchy 1. Płatki owsiane zrumienić na suchej patelni, aż staną się złociste. Następnie uprażyć słonecznik, dynię i sezam.
  • surowe paluchy2 2. Dodać do płatków. Dodać rodzynki i żurawinę oraz masło stopione z miodem. Wymieszać. Cukier z dodatkiem odrobiny wody (około 2 łyżek) skarmelizować na suchej patelni. Gdy zrobi się płynny, dodać do podprażonych ziaren. Wymieszać bardzo dokładnie.
  • surowe paluchy3 3. Masę rozsmarować na kwadratowej blaszce o boku 17cm wyłożonej pergaminem. Pokroić w kwadraty i schłodzić.

Komentarze

Podobne przepisy