Paluchy z ziarenkami

0 (0 ocen)

  • 45 min

Są chrupiące i łatwe do przygotowania. To idealna przekąska na każdą imprezę.

  • 45 min

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
    15 dag masła
    1/2 szklanki śmietany 18%
    2 żółtka
    szczypta soli
    jajko do posmarowania
    4 łyżki mieszanki ziaren sezamu, słoncznika, dyni i siemienia lnianego

Paluchy z ziarenkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy na stolnicę. Łączymy z masłem. Dodajemy żółtka, śmietanę oraz sól. Zagniatamy ciasto. Przygotowane ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na noc do lodówki.
  • 2. Następnie ciasto dzielimy na mniejsze porcje i formujemy z nich cienkie wałeczki. Paluszki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy ziarenkami. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 200 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy