Paluchy z szynki, ziemniaki, sałatka

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Smażone paluchy z szynki wieprzowej podane z ziemniakami, sałatką z kapusty,marchwi, papryk i ogórka oraz z papryczkami czereśniowymi.

  • 2 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • szynka wieprzowa 60 dag
    smalec 3 łyżki
    przyprawa do mięs
    sól
    majeranek
    ziemniaki
    cebula 2 szt.
    sałatka z domowych przetworów
    papryczki czereśniowe, marynowane
    natka pietruszki z koprem do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Dania główne Szynki

Paluchy z szynki, ziemniaki, sałatka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szynkę kroimy w grube 4 cm plastry. Plastry szynki kroimy w 4 cm paski. Paski szynki nacieramy w przyprawie do mięs, umieszczamy w pojemniku, zamykamy i wstawiamy do lodówki na noc. Godzinę przed przygotowaniem obiadu smażymy paski na gorącym tłuszczu ze smalcu z każdej strony na rumiany kolor. Gdy paluchy będą rumiane dodajemy pokrojone w pół plastry cebule. Cebule pokrojone przed dodaniem lekko solimy. Po dodaniu cebuli dusimy na małym ogniu, pod przykryciem, do momentu ładnego zeszklenia cebuli. W między czasie gotujemy w osolonej wodzie ziemniaki. Gdy cebula ładnie się zeszkli, smażymy bez przykrycia żeby zredukować wytworzoną z cebuli i mięsa wodę. Usmażone z szynki paluchy podajemy z ziemniakami polanymi tłuszczem z cebulą i sałatką z domowych przetworów oraz z papryczkami czereśniowymi. Możemy posypać drobno pokrojoną natką pietruszki i koprem, jak kto lubi.

    Smacznego!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szynka Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować