Paluszki z serem i sezamem

4.5 (175 ocen)

  • 60 min

Świetne jako przekąska. Bardzo maślane i kruche paluchy serowe zasmakują dzieciom i dorosłym.

  • 60 min

Składniki:

  • 2 3/4 szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanki otrębów pszennych
    1 łyżeczka soli
    1 jajko
    100 g masła
    1 łyżeczka cukru
    5 dag świeżych drożdży
    120 ml (lekko ciepłego) mleka
    1 łyżka ziół prowansalskich
    2 łyżeczki sproszkowanego czosnku
    2 łyżki ziaren słonecznika
    2-3 łyżki sezamu
    4-5 łyżek startego żółtego sera (np. gouda)
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Paluszki z serem i sezamem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem cukru i odstawić do podrośnięcia. Do mąki z solą dodać otręby, zioła, czosnek, słonecznik oraz posiekane masło. Rozrobić palcami na kruszonkę. Dodać jajko i podrośnięte drożdże. Zarobić elastyczne ciasto i odstawić miskę (nakrytą ściereczką) w ciepłe miejsce na około 20 minut. Po tym czasie do ciasta dodać starty ser i ponownie zagnieść. Rwać po kawałku ciasta i formować długie (ok. 20 cm) bardzo cienkie rulony. Paluchy posypać sezamem i ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 20 minut do zarumienienia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Karnawał Impreza Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować