Paluchy z serem i dodatkami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Wspaniała przekąska na wszelkiego rodzaju przyjęcia.

  • 30 min

Składniki:

  • 600 g mąki
    300 g masła
    3 jajka
    10 łyżek (100 g) startego żółtego sera
    szczypta soli
    szczypta mielonej ostrej papryki
    kminek
    sezam
    mak

Paluchy z serem i dodatkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce łączymy mąkę z masłem (masło musi mieć temperaturę pokojową - wtedy łatwiej będzie połączyć je z mąką). Wbijamy 2 jajka i żółtko, dodajemy 7 łyżek startego na drobnych oczkach żółtego sera, po szczypcie soli i mielonej ostrej papryki. Wszystko zagniatamy, aż uzyskamy gładkie ciasto. Rozwałkowujemy na trzy 0,5 cm placki. Placki smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy resztą żółtego sera. Każdy placek posypujemy czym innym: kminkiem, sezamem i makiem. Placki kroimy na 1 cm paski. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 200*C.

Porady

Paluchy z kminkiem wyśmienicie smakują z czerwonym barszczem.

Komentarze

Podobne przepisy