Paluchy z pomidorowo cieciorkowym pesto

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 35 min

Super przekąska idealna na zbliżającego się Sylwestra

  • 35 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI PODSTAWOWE:

    pół puszki ciecierzycy konserwowej
    przecier pomidorowy (ok. 5 łyżek)
    ser żółty

    SKŁADNIK PODSTAWOWY DODATKOWY:

    opakowanie ciasta francuskiego

    SKŁADNIKI ROBOCZE:

    sól
    pieprz
    pół garści koperku
    2 łyżki oliwy
    ząbek czosnku
    surowe jajko do posmarowania

    DEKORACJA:
    pomidory
    listki bazylii
    czosnek

Paluchy z pomidorowo cieciorkowym pesto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciecierzycę odsączyć z zalewy, przełożyć do wysokiego naczynia.
    Dodać 5 łyżek przecieru pomidorowego, ząbek czosnku, 2 łyżki oliwy, sól i pieprz. Zmiksować na gładką masę. Wymieszać z koperkiem.
  • 2. Ciasto francuskie przeciąć na 2 takie same części. Na jednej rozsmarować masę i posypać startym żółtym serem. Przykryć drugą częścią.
    Ostrym nożem pociąć na pasy szerokości ok. 2 cm.
    Chwytając za końce zwijać w przeciwnych kierunkach.
    Posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w temp. 180 stopni przez ok. 20 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_01-2017

Komentarze

Podobne przepisy