Paluchy z pieczarkami

4.5 (185 ocen)

  • 2 godz. 20 min

Paluchy są poręczną przekąską, dobrą zarówno na ciepło jak i na zimno.

  • 2 godz. 20 min

Składniki:

  • Na 6 paluchów

    Ciasto:
    - 250 g mąki plus 2 łyżki do zaczynu
    - 12 g drożdży
    - ½ szkl. mleka
    -1/2 szkl. wody
    - ½ łyżeczki soli
    - 2 łyżki oleju
    - ½ łyżeczki cukru
    - 1 jajka

    Nadzienie
    -250 g pieczarek
    - 1 duża cebula
    - ½ łyżeczki majeranku
    - sól do smaku
    - pieprz (sporo)
    - kilka kropli ciemnego sosu sojowego
    - 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Paluchy z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wymieszać drożdże z kilkoma łyżkami mleka wymieszanego z wodą. Dodać cukier, rozmieszać. Wsypać mąkę, ponownie wymieszać, odstawić na kilkanaście minut do wyrośnięcia. Do reszty mleka i wody wsypać sól. Jajko rozbełtać, połowę dodać do mąki (drugą połowę zachować do posmarowania paluchów), przełożyć zaczyn, wlać mleko z wodą i wyrobić ciasto. Odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce.
  • 2. W tym czasie na oleju zeszklić posiekaną cebulę. Pieczarki pokroić w plastry, dodać do cebuli, usmażyć. Wsypać majeranek, sól, pieprz, wlać sos sojowy, wsypać natkę pietruszki. Chwilę podsmażyć.
  • 3. Ciasto podzielić na 6 kulek. Zrobić z nich walce. Każdy walec rozwałkować na dł. ok. 17 cm. Na każdy nakładać farsz, zlepiać jak pierogi, wyrównać powierzchnię. Ułożyć na blasze szwem do dołu. Posmarować resztą jajka. Piec w temp 180 st. przez 25 min.

Porady

Na ciasto nakładamy sporo farszu (trzeba wykorzystać całość), inaczej paluchy nie będą takie smaczne. Ciasto jest elastyczne, więc można je spokojnie naciągnąć i dopasować do ilości farszu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować