Paluchy z ciasta francuskiego z marchewkami

5 (1 ocen)

  • 40 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Dopełnieniem wieczornych rozmów panów przy piwie były moje paluchy. Miny panów bezcenne, gdy okazało się, że to nie są parówki tylko marchewki. Polecam.

  • 40 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300 g ciasta francuskiego ( cała porcja )
    5 marchewek ( równych i dość cienkich )
    75 ml śmietany 30%

    małe jajko

    świeżo mielony kolorowy pieprz
    gruboziarnista sól
    czarnuszka
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Przekąski

Paluchy z ciasta francuskiego z marchewkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewki obrać i całe ugotować w osolonej wodzie. Wystudzić. Przykroić tak , żeby były jednej długości i nie większe niż długość polowy ciasta. . Ciasto francuskie rozłożyć i lekko przewałkować. Jajko roztrzepać ze śmietaną i szczyptą soli. Ciasto umieścić na blaszce, na papierze do pieczenia. Posmarować cisto do połowy ( od krótszego boku ) roztrzepanym jajkiem.
    Ułożyć marchewki na posmarowanej części ciasta i też posmarować je jajkiem. Posypać świeżo mielonym pieprzem. Marchewki przykryć dugą częścią ciasta , która nie była smarowana. lekko docisnąć do marchewek. Ciasto z wierzchu posmarować jajkiem i posypać gruboziarnistą solą i czarnuszką. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 20 - 25 min. Po wyjęcie z piekarnika pokroić na porcje w poprzek marchewek.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować