Dopełnieniem wieczornych rozmów panów przy piwie były moje paluchy. Miny panów bezcenne, gdy okazało się, że to nie są parówki tylko marchewki. Polecam.
40 min
Dla 5 osób
Łatwy
Składniki:
300 g ciasta francuskiego ( cała porcja )
5 marchewek ( równych i dość cienkich )
75 ml śmietany 30%
Paluchy z ciasta francuskiego z marchewkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewki obrać i całe ugotować w osolonej wodzie. Wystudzić. Przykroić tak , żeby były jednej długości i nie większe niż długość polowy ciasta. . Ciasto francuskie rozłożyć i lekko przewałkować. Jajko roztrzepać ze śmietaną i szczyptą soli. Ciasto umieścić na blaszce, na papierze do pieczenia. Posmarować cisto do połowy ( od krótszego boku ) roztrzepanym jajkiem.
Ułożyć marchewki na posmarowanej części ciasta i też posmarować je jajkiem. Posypać świeżo mielonym pieprzem. Marchewki przykryć dugą częścią ciasta , która nie była smarowana. lekko docisnąć do marchewek. Ciasto z wierzchu posmarować jajkiem i posypać gruboziarnistą solą i czarnuszką. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 20 - 25 min. Po wyjęcie z piekarnika pokroić na porcje w poprzek marchewek.
Smacznego.
Komentarze