Dopełnieniem wieczornych rozmów panów przy piwie były moje paluchy. Miny panów bezcenne, gdy okazało się, że to nie są parówki tylko marchewki. Polecam.
PrzyslijPrzepis.plhttp://www.przyslijprzepis.pl/images/logo.png19874Paluchy z ciasta francuskiego z marchewkamihttps://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_view/uploads/media/recipe/0006/86/paluchy-z-ciasta-francuskiego-z-marchewkami.jpeg41283096http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/paluchy-z-ciasta-francuskiego-z-marchewkami
1.
Marchewki obrać i całe ugotować w osolonej wodzie. Wystudzić. Przykroić tak , żeby były jednej długości i nie większe niż długość polowy ciasta. . Ciasto francuskie rozłożyć i lekko przewałkować. Jajko roztrzepać ze śmietaną i szczyptą soli. Ciasto umieścić na blaszce, na papierze do pieczenia. Posmarować cisto do połowy ( od krótszego boku ) roztrzepanym jajkiem.
Ułożyć marchewki na posmarowanej części ciasta i też posmarować je jajkiem. Posypać świeżo mielonym pieprzem. Marchewki przykryć dugą częścią ciasta , która nie była smarowana. lekko docisnąć do marchewek. Ciasto z wierzchu posmarować jajkiem i posypać gruboziarnistą solą i czarnuszką. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 20 - 25 min. Po wyjęcie z piekarnika pokroić na porcje w poprzek marchewek.
Smacznego.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze