paluchy z chrustu

0 (0 ocen)

  • 25 min

Szybko, tanio i smacznie

  • 25 min

Składniki:

  • * 300g mąki tortowej
    * 50g cukru pudru
    * sól
    * 20g masła
    * 2 żółtka
    * 2 łyżki rumu
    * 50 ml mleka
    * olej do smażenia
    * cukier puder do posypania

Paluchy z chrustu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. * przesiej mąkę z cukrem pudrem i szczyptą soli. Dodaj masło, żółtka, rum, mleko. Zagnieć gładkie, nielepiące się ciasto. Owiń je folią spożywczą i włóż do lodówki na ok. 30 minut, aby odpoczęło.
    * Następnie rozwałkuj ciasto na płat, o grubości 2 mm. pokrój radełkiem na wąskie paski, najlepiej o długości ok. 20 cm i szerokości 2 cm.
    * Smaż je w wyższej warstwie rozgrzanego oleju z obu stron, do lekkiego przyrumienia. Kiedy się usmażą, odkładaj paluchy na serwetkę, by odsączyć tłuszcz. Jeszcze ciepłe poprósz cukrem pudrem.

Porady

Można je również poskręcać będą miały ładniejszy kształt.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy