Dziś zrobiłem paluchy serowe. Uwielbiam ten zapach roztopionego żółtego sera, czasami kupuję je w przydomowej piekarnii, ale domowe smakuję jeszcze lepiej. Do koszyka w sam raz.
Paluchy serowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Drożdże pokroszyć, zalać mlekiem, dodać 1 łyżeczkę cukru oraz 1 łyżkę mąki, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na ok. 10 min. Do misy przesiać mąkę, dodać sól, jajka, masło oraz wyrośnięcie drożdże. Wszystko dokładnie wymieszać przy pomocy miksera z przystawką do ciasta drożdżowego. Wyrabiać przez kilka minut. Jeżeli nie posiadamy roboty ciasto możemy wyrobić ręcznie. Następnie wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawimy w ciepłe miejsce na ok 30 min. Po tym czasie odrywamy porcje ciasta i formujemy w podłużne paluchy. Układamy na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia.Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 10 min. W tym czasie ścieramy żółty ser na tarce. Następnie każdy paluch posypujemy startym serem oraz posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Wkładamy do piekarnika, pieczemy w 180 stopniach z termoobiegiem przez ok 20 min. Z tych proporcji wychodzi ok. 10 paluchów. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe.
Komentarze