Paluchy serowe

4.5 (198 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Dziś zrobiłem paluchy serowe. Uwielbiam ten zapach roztopionego żółtego sera, czasami kupuję je w przydomowej piekarnii, ale domowe smakuję jeszcze lepiej. Do koszyka w sam raz.

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka pszenna: 4 szklanki
    - drożdże swieże: 25 gramów
    - mleko letnie: 1 szklanka
    - masło miekkie: 110 gramów
    - jaja: 2 sztuki
    - sól: 1 łyżeczka
    - cukier: 1 łyżeczka
    - ser żółty: 250 gramów
    - Szczypiorek posiekany: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Paluchy serowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże pokroszyć, zalać mlekiem, dodać 1 łyżeczkę cukru oraz 1 łyżkę mąki, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na ok. 10 min. Do misy przesiać mąkę, dodać sól, jajka, masło oraz wyrośnięcie drożdże. Wszystko dokładnie wymieszać przy pomocy miksera z przystawką do ciasta drożdżowego. Wyrabiać przez kilka minut. Jeżeli nie posiadamy roboty ciasto możemy wyrobić ręcznie. Następnie wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawimy w ciepłe miejsce na ok 30 min. Po tym czasie odrywamy porcje ciasta i formujemy w podłużne paluchy. Układamy na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia.Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 10 min. W tym czasie ścieramy żółty ser na tarce. Następnie każdy paluch posypujemy startym serem oraz posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Wkładamy do piekarnika, pieczemy w 180 stopniach z termoobiegiem przez ok 20 min. Z tych proporcji wychodzi ok. 10 paluchów. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować