Paluchy serowe

4.99 (163 ocen)

  • 45 min

Paluchy najlepiej nadają się do podania z piwem, zamiast kupić w sklepie dobrze zrobić coś nowego, niecodziennego. Paluchy serowe to odmienna przekąska mogąca zastąpić np. chipsy podczas oglądania meczu.

  • 45 min

Składniki:

  • 150 g margaryny Kasi
    150 g twarogu
    1,5 szklanki mąki (250 g)
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli
    1 jajko
    2 łyżki maku do posypania
    2 łyżki kminku do posypania
Wystaw ocenę:

4.99 (163 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Paluchy serowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kasie rozpuść i przestudź. W misce lekko wymieszaj mikserem mąkę, Kasie, proszek do pieczenia i sól.
    Ciasto przełóż na podsypany mąką stół, dodaj twaróg i zagnieć na elastyczne ciasto.
    Na podsypanym mąką stole rozwałkuj ciasto na prostokąt o krótszym boku 15 cm i o grubości około 4 mm.
    Radełkiem potnij placek na paluchy o wymiarach 1x15cm.
    Paluchy ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i posmaruj roztrzepanym jajkiem.
    Posyp makiem lub kminkiem. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 15 minut w 180 st.C(termoobieg).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować