Paluchy orkiszowe z serem i kurczakiem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Rewelacyjne paluchy orkiszowe z dodatkiem mozarelli i pieczonego kurczaka. Chrupiąca skórka, delikatne w środku... mniam. Doskonałe na imprezę, a i goście przy grillu też nie pogardzą. Do kilku paluchów wykorzystałam obrane udko z kurczaka, można jednak zrobić paluchy z samym serem, ale jak Wam zostanie kurczak z obiadu, to możecie użyć. Z poniższego przepisu wyszło mi 14 sztuk, na drugi dzień po podgrzaniu też są pyszne :-)

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
    250 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
    50 g masła (roztopić)
    1,5 łyżeczki soli
    300 ml ciepłego mleka
    30 g drożdży
    1-2 łyżeczki cukru
    ziarenka do posypania (sezam, czarnuszka)
    1 jajko do posmarowania

    Dodatkowo:
    300 g tartej mozarelli lub innego sera
    ew. inne ulubione dodatki (u mnie pieczony kurczak)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasto drożdżowe Przekąski

Paluchy orkiszowe z serem i kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Paluchy orkiszowe z serem i kurczakiem 1. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z dodatkiem cukru. Do miski wsypać mąkę, dodać pozostałe składniki (oprócz jajka) i wlać mleko. Wyrobić elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodać jeszcze trochę mleka, wszystko zależy od użytej mąki. Miskę z ciastem przykryć folią lub ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę. Następnie ciasto podzielić na dwie części. Każdą kolejno rozwałkować na cienki prostokątny placek grubości ok. pół cm. Przeciąć wzdłuż na pół i potem na małe prostokąty (widać na ostatnim zdjęciu). Nałożyć ser i inne dodatki i każdy prostokąt zwinąć w rulon, boki zawinąć pod spód i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ponownie odstawić do wyrośnięcia na ok. 15-20 minut. Piekarnik nagrzać do 200 stopni góra-dół.
  • Paluchy orkiszowe z serem i kurczakiem 2. Paluchy posmarować rozbełtanym jajkiem, posypać ulubionymi ziarenkami i włożyć do piekarnika. Piec ok. 15-20 minut do zrumienienia.

    SMACZNEGO!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Kolacja Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować