Paluchy dyniowo- serowe

0 (0 ocen)

  • 60 min

Tradycyjne paluchy serowe wzbogaciłam dynią. Dzięki niej zyskały dodatkowe walory odżywcze i piękny, złoty kolor.

  • 60 min

Składniki:

  • 250 g tłustego białego sera
    3 łyżki pure z dyni
    300- 350 g mąki
    125 g margaryny
    1 łyżeczka sody
    1 jajko
    olej do smażenia
    cukier puder do posypania

Paluchy dyniowo- serowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do 300 g mąki dodajmy sodę rozpuszczoną w odrobinie wody. Margarynę ścieramy na tarce, dokładamy razem z rozkruszonym białym serem, jajkiem, pure z dyni. Wszystkie składniki zagniatamy. Jeżeli ciasto jest zbyt twarde dodajemy odrobinę dyni a jeśli za miękkie- mąkę. Dużą ilość oleju wlewamy do garnka lub głębokiej patelni. Rozgrzewamy. Z ciasta robimy wałek. Kroimy go na kromki o grubości 2 cm. Każdą rolujemy. Paluchy wrzucamy na średnio rozgrzany olej i smażymy na złoty kolor. Wyjmujemy na papierowy ręcznik aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Zimne oprószamy cukrem pudrem.

Komentarze

Podobne przepisy