Paluchy drożdżowe zapiekane z serem i szczypiorkiem

0 (0 ocen)

  • 50 min

Na śniadanie, do pracy - pulchne paluchy o cudownym smaku i zapachu topionego żółtego sera i szczypiorku.

  • 50 min

Składniki:

  • Składniki:
    2 szklanki mąki
    1,5 dag drożdży
    1/2 szklanki ciepłego mleka
    5 dag miękkiego masła
    1 jajko + 1 białko
    1/2 łyżeczki soli
    1/2 łyżeczki cukru
    Około 15 dag żółtego sera
    1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Paluchy drożdżowe zapiekane z serem i szczypiorkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: drożdże pokruszyć, zalać ciepłym mlekiem, dodać cukier i łyżkę mąki - wymieszać i odstawić na około 10 minut. Do miski dodać pozostałe składniki(oprócz sera i szczypiorku) oraz wyrośnięte drożdże, dokładnie wymieszać całość. Odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce by ciasto wyrosło. Następnie ciasto przenieść na stolnicę posypaną mąką, rozwałkować na placek o grubości około 1 cm, pociąć na paski 2-3 cm, następnie skręcić, tworząc paluchy. Przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym białkiem, odstawić na 10 minut by urosły. Posypać startym żółtym serem i szczypiorkiem. Piec w temp. 180 stopni około 30 minut na złoty kolor. Z tej porcji wyszło 10 paluchów o długości około 20 cm.

Porady

1. Zamiast szczypiorku można dodać bazylię.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować