Paluchy drożdżowe zapiekane z serem i szczypiorkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: drożdże pokruszyć, zalać ciepłym mlekiem, dodać cukier i łyżkę mąki - wymieszać i odstawić na około 10 minut. Do miski dodać pozostałe składniki(oprócz sera i szczypiorku) oraz wyrośnięte drożdże, dokładnie wymieszać całość. Odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce by ciasto wyrosło. Następnie ciasto przenieść na stolnicę posypaną mąką, rozwałkować na placek o grubości około 1 cm, pociąć na paski 2-3 cm, następnie skręcić, tworząc paluchy. Przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym białkiem, odstawić na 10 minut by urosły. Posypać startym żółtym serem i szczypiorkiem. Piec w temp. 180 stopni około 30 minut na złoty kolor. Z tej porcji wyszło 10 paluchów o długości około 20 cm.
Komentarze