Paluchy drożdżowe z szynką i serem

3.25 (4 ocen)

  • 25 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Dzisiaj proponuję paluchy drożdżowe z szynką i serem. Świetnie nadają się jako przekąska do szkoły lub pracy, idealne są na imprezę i do zabrania na piknik. Polecam.

  • 25 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • mąka 3 i 1/2 szklanki,
    jajko 1 sztuka,
    masło 50 g,
    drożdże 20 g,
    ciepłe mleko ok. 3/4 szklanki,
    sól 1 łyżeczka,
    cukier 1 łyżeczka do zaczynu,
    szynka w plastrach 250 g,
    starty ser żółty 100 g,
    Dodatkowo:
    jajko 1 sztuka,
Wystaw ocenę:

3.25 (4 ocen)

Zobacz również:

Przekąski

Paluchy drożdżowe z szynką i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło roztopić i ostudzić. Odrobinę mleka podgrzać i rozpuścić drożdże. Dodać łyżeczkę cukru i łyżkę mąki, wymieszać i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesypać do miski, dodać zaczyn, jajko, masło, ciepłe mleko, sól i zagnieść ciasto. Ciasto musi być elastyczne. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie ciasto ponownie wyrobić i rozwałkować na prostokąt. Na połowie prostokąta ułożyć plastry szynki i posypać je startym serem. Przykryć druga częścią ciasta, delikatnie docisnąć. Ciasto pociąć na paski o szerokości 2- 3 cm i delikatnie zwinąć. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie posmarować rozmąconym jajkiem. Piec 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szynka Sery Drożdże Jajka Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować