Dzisiaj proponuję paluchy drożdżowe z szynką i serem. Świetnie nadają się jako przekąska do szkoły lub pracy, idealne są na imprezę i do zabrania na piknik. Polecam.
25 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
mąka 3 i 1/2 szklanki,
jajko 1 sztuka,
masło 50 g,
drożdże 20 g,
ciepłe mleko ok. 3/4 szklanki,
sól 1 łyżeczka,
cukier 1 łyżeczka do zaczynu,
szynka w plastrach 250 g,
starty ser żółty 100 g,
Dodatkowo:
jajko 1 sztuka,
Paluchy drożdżowe z szynką i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło roztopić i ostudzić. Odrobinę mleka podgrzać i rozpuścić drożdże. Dodać łyżeczkę cukru i łyżkę mąki, wymieszać i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesypać do miski, dodać zaczyn, jajko, masło, ciepłe mleko, sól i zagnieść ciasto. Ciasto musi być elastyczne. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie ciasto ponownie wyrobić i rozwałkować na prostokąt. Na połowie prostokąta ułożyć plastry szynki i posypać je startym serem. Przykryć druga częścią ciasta, delikatnie docisnąć. Ciasto pociąć na paski o szerokości 2- 3 cm i delikatnie zwinąć. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie posmarować rozmąconym jajkiem. Piec 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Komentarze