PALUCHY DROŻDŻOWE Z CZOSNKIEM ZIOŁAMI I PARMEZANEM

4.91 (193 ocen)

  • 40 min

Myślę,że skorzystacie z mojego przepisu na pyszne paluchy drożdżowe!Są idealne jako przekąska na spotkania ze znajomymi;-)

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki ciasto:

    kostka masła
    jajko
    około 5 dag /pół kostki drożdży
    2 szklanki mąki
    pół szklanki mleka
    szczypta cukru

    Składniki dodatkowe:
    pół kostki masła
    około 5-7 ząbków czosnku (ilość zależy od tego jak bardzo go lubicie)
    pół paczki ziół prowansalskich
    łyżeczka soli ziołowej
    parmezan do posypania
Wystaw ocenę:

4.91 (193 ocen)

Paluchy drożdżowe z czosnkiem ziołami i parmezanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże pokruszyłam,dodałam szczyptę cukru i zalałam ciepłym mlekiem.
    Wymieszałam i odstawiłam w ciepłe miejsce aż urosły.
  • 2. Mąkę wysypałam na blat i dodałam jajko.
    Można dodać jej trochę więcej.
  • 3. Pokroiłam miękkie masło.
  • PALUCHY DROŻDŻOWE Z CZOSNIEM I ZIOŁAMI 4. Wlałam wyrośnięte drożdże.
  • PALUCHY DROŻDŻOWE Z CZOSNIEM I ZIOŁAMI 5. Składniki wymieszałam.
    Wsypałam część ziół prowansalskich i soli.
    Odstawiłam na około 15 minut aby ciasto wyrosło.
  • PALUCHY DROŻDŻOWE Z CZOSNIEM I ZIOŁAMI 6. W czasie gdy ciasto rosło,wymieszałam w miseczce:
    masło,resztę ziół,soli i starte ząbki czosnku.
  • PALUCHY DROŻDŻOWE Z CZOSNIEM I ZIOŁAMI 7. Ciasto podzieliłam na części i każdą z nich rozwałkowałam
    ale nie za bardzo cienko.
    Placki smarowałam pędzelkiem masą czosnkowo-ziołową.
  • PALUCHY DROŻDŻOWE Z CZOSNIEM I ZIOŁAMI 8. Następnie posypałam je startym parmezanem.
  • PALUCHY DROŻDŻOWE Z CZOSNIEM I ZIOŁAMI 9. Kroiłam ciasto na cienkie paseczki.
    Można je zwinąć z obu stron, dla efektowniejszego wyglądu.
    Układałam na blasze.
    Nie trzeba papieru do pieczenia.
  • PALUCHY DROŻDŻOWE Z CZOSNIEM I ZIOŁAMI 10. Wstawłam je do rozgrzanego piekarnika.
    Piekłam około 10-15 minut w temp.180 stopni.
    Możecie w trakcie pieczenia je obrócić, ponieważ ser możer się przypiekać.
  • PALUCHY DROŻDŻOWE Z CZOSNIEM I ZIOŁAMI 11. Na koniec składniki z których upiekłam paluchy drożdżowe.

Porady

Zamiast ziół i czosnku,można dodać do paluchów np.kminek.Idealnie pasują do barszczu czerwonego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Parmezan Zioła Bułka pszenna typu paluch

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Sylwester Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować