Paluchy drożdżowe

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Domowe bułeczki

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mąka pszenna: 1.5 szklanki
    - świeże drożdże: 2 dekagramy
    - masło: 6 dekagramów
    - żółtka jaj: 2 sztuki
    - jajo: 1 sztuka
    - cukier: 1 łyżeczka
    - kwaśna śmietana: 2 łyżki
    - sól około: 0.25 łyżeczki
    - sól gruboziarnista do posypania: 1 łyżeczka
    - kminek lub czarnuszka do posypania: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Paluchy drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozetrzeć z cukrem aż zrobią się płynne. Mąkę posiekać na stolnicy z masłem (powinno mieć temp. pokojową). Dodać jajo oraz żółtka, śmietanę, drożdże i odrobinę soli. Wyrobić ciasto, odstawić do wyrośnięcia. Z ciasta formować paluchy długości 10-15 cm i 2-3 cm grubości. Układać na blasze wysmarowanej tłuszczem. Posypać gruboziarnistą solą i kminkiem lub czarnuszką. Piec w temp 160-180 stopni aż się zrumienią.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka pszenna Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować