Paluchy drożdżowe

  • wyświetlono: 73 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Pyszne do pracy i do szkoły

  • 14 porcje
  • 40min
  • Łatwy

Składniki

2 i 1/3 szklanki mąki
7 g suszonych drożdży
1 jajko
3 łyżki masła
4 łyżki cukru
cukier waniliowy
3/4 szklanki mleka
szczypta soli
Powidła lub inny dżem według własnego smaku
Dodatkowo:
kilka łyżeczek mleka
mak

Sposób przygotowania przepisu:

Paluchy drożdżowe

  • Drożdżowe paluchy1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku i odstawiamy na 10 minut.
    Mąkę, masło, cukry, sól, jajko i drożdże zagniatamy do jednolitej konsystencji.
    Całość przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    Ciasto rozwałkujemy w prostokąt 30x40 i smarujemy powidłami.
    Następnie zwijamy w rulon, który kroimy na kawałki szerokości ok. 5 cm. Każdy z nich delikatnie skręcamy, rozciągamy i układamy na blaszce.
    Smarujemy mlekiem i posypujemy makiem.
    Pieczemy w 180 C około 20 minut.

Porady

Szybko i smacznie

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

drożdże

Komentarze

Podobne przepisy

Drożdżowe paluchy z nadzieniem z powidła, kakao i cynamonu

Dodane przez: BABECZKA 35

Drożdżowe paluchy z nadzieniem z powidła,...

Tym razem bułeczki upiekłam w formie...

ilovebake

Dodane przez: wwwilovebakepl

Paluchy chlebowe

rewelacyjne jako przystawka, idealne...

paluch serowy

Dodane przez: mamusia_pl

Paluchy serowe

Moja córeczka chętnie spotyka się...

Piwne paluchy

Dodane przez: mariwanna

Piwne paluchy

Pomysł na piwne paluchy zrodził...

Paluchy pszenne.

Dodane przez: weronika63

Paluchy pszenne

Bardzo smaczne i delikatne paluchy...

BUŁKOWE PALUCHY

Dodane przez: Magda_Z

BUŁKOWE PALUCHY

Pyszne, z chrupiącą skórką

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE