Paluchy drobiowe z niespodzianką

5 (148 ocen)

  • 2 godz.

Paluchy świetnie smakują i wyglądają wspaniale.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 3 duże podwójne piersi z kurczaka 3 jajka 30 pieczarek trochę większych niż orzech włoski 1 papryka 30 dkg żółtego sera w kawałku sól,pieprz,bułka tarta,olej do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (148 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Paluchy drobiowe z niespodzianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki oczyszczamy,myjemy i krótko sparzamy.Odlewamy wodę,dodajemy trochę oleju i podduszamy,aż reszta płynu odparuje,doprawiamy solą i pieprzem,studzimy.Mięso mielimy,dodajemy jedno jajko,doprawiamy solą i pieprzem i wyrabiamy.Paprykę i ser kroimy w kostkę o podobnej wielkości co pieczarki.Na patyki do szaszłyków nabijamy naprzemian po trzy pieczarki ,dwie kostki sera i dwa kawałki papryki.,lekko dociskając je do siebie.Maczamy dłonie w letniej wodzie,nabieramy porcję masy mięsnej i obkładamy nią warzywa na patyku,delikatnie dociskając i wygładzając masę zwilżonymi dłońmi.Formujemy dośc gruby paluch.Odstawiamy na godzinę do lodówki.Pozostałe jajka roztrzepujemy ze szczyptą soli i pieprzu.Paluchy mięsne delikatnie panierujemy w jajku i bułce tartej,smażymy na rozgrzanym oleju na złoto.Odstawiamy na dziesięc minut,wyjmujemy patyki i przekrawamy paluchy wzdłuż na pół.

Porady

Przed smażeniem warto ostrożnie odciąc końcówkę patyka,ułatwi nam to smażenie.Można dodac ulubione dodatki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować