Paluchy a la grissini

0 (0 ocen)

Pyszne paluchy do przegryzienia, najlepsze jeszcze ciepłe

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej typ 500
    5 g świeżych drożdży
    1 łyżeczka cukru
    1,5 łyżeczki soli
    3 łyżki oleju rzepakowego
    250 ml letniej wody

    100 g magraryny
    3 ząbki czosnku
    1 łyżka czarnego sezamu
    1 małe jajko
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Grissini

Paluchy a la grissini - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże wymieszać z cukrem do płynnej konsystencji.
    Do misy robota wsypać mąkę, sól i za pomocą haka wyrabiać wlewając wodę i olej oraz dodać rozpuszczone drożdże..
    Przez kilka minut wyrabiać ciasto a potem zakryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia.
    Gdy ciasto spokojnie rośnie, w rondelku stopić margarynę i przestudzić ją.
    Do margaryny zetrzeć ząbki czosnku na tarce o bardzo drobnych oczkach, wymieszać i wystudzić.
    Gdy ciasto wyrośnie ponownie je zagnieść przez chwilkę, podzielić na dwie części i każdą rozwałkować na prostokątne placki ( nie za cienkie i nie za grube ).
  • 2. Każdy kawałek ciasta posmarować porcją margaryny z czosnkiem.
    Złożyć placki na na pół i pociąć na cienkie paski a potem zwijać spiralnie i układać na blachach wyłożonych papierem do pieczenia.
    Posmarować rozmąconym jajkiem i posypać czarnym sezamem.
    Zostawić do podrośnięcia ale krótko a potem piec w zależności od grubości 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
    Wystudzić na kratce lub zostawić na blasze aż wystygną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka pszenna typu paluch

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować