Paluch drożdżowy z boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy przez sitko do miski. Dodajemy drożdże, cukier i zalewamy to letnią wodą. Czekamy aż drożdże porządnie urosną. Gdy to już nastąpi dodajemy jajko, proszek do pieczenia, sól oraz na końcu olej zmieszany i podgrzany lekko z mlekiem. Wyrabiamy ciasto drewniana łyżką i czekamy aż dobrze urośnie w ciepłym miejscu. Gdy już będzie urośnięte o trochu wykładamy na oprószoną mąką stolnicę. Wałkujemy ciasto na średnią grubość i kładziemy pokrojone w plastry kawałki boczku. Następnie trochę zwijamy je w rulon i ponownie układamy plastry. Gdy już będzie do końca zwinięty kładziemy na blasze i wkładamy do dobrze nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temp. 160- 170 stopni Celsjusza aż wierzch będzie miał kolor dobrze złoty.
Komentarze