Paluch drożdżowy z boczkiem

0 (0 ocen)

Ten przepis wypróbowałam wczoraj. Smakował wszystkim. Dodatkowo paluchy pięknie pachną.

Składniki:

  • mąka pszenna
    drożdże ( pół paczki)
    2 łyżeczki cukru
    letnia woda
    mleko
    olej rzepakowy
    jajko
    łyżeczka proszku do pieczenia
    sól do smaku
    boczek lub szynka

Paluch drożdżowy z boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1p9k1xk 1. Mąkę przesiewamy przez sitko do miski. Dodajemy drożdże, cukier i zalewamy to letnią wodą. Czekamy aż drożdże porządnie urosną. Gdy to już nastąpi dodajemy jajko, proszek do pieczenia, sól oraz na końcu olej zmieszany i podgrzany lekko z mlekiem. Wyrabiamy ciasto drewniana łyżką i czekamy aż dobrze urośnie w ciepłym miejscu. Gdy już będzie urośnięte o trochu wykładamy na oprószoną mąką stolnicę. Wałkujemy ciasto na średnią grubość i kładziemy pokrojone w plastry kawałki boczku. Następnie trochę zwijamy je w rulon i ponownie układamy plastry. Gdy już będzie do końca zwinięty kładziemy na blasze i wkładamy do dobrze nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temp. 160- 170 stopni Celsjusza aż wierzch będzie miał kolor dobrze złoty.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy